Калоян Методиев: Два различни вектора пронизват българската външна политика

Интензивна седмица в политически аспект. От национална предизборна среща на ГЕРБ до конгреса на БСП. На кого ще светне синята лампичка премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, какво е бъдещето на малката коалиция и крехкият им „брак“? Преди дни НФСБ преустанови преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. Какво се отчита и от първите 2 години от встъпването в длъжност на Румен Радев като държавен глава? 

 Политологът д-р Калоян Методиев в интервю за седмичното обзорно обществено-политическо предаване на Радио Фокус „Метроном“.

Автор: Милослава АНГЕЛОВА

Водещ: Г-н Методиев, партийни форуми на управляващи и опозиция – в каква кондиция са двете основни управляващи сили?

Калоян Методиев: В доста контрастна, както се вижда по форумите. И мисля че ако бъде направено сравнение  на залите, на присъстващите, на атмосферата, се вижда кондиционната разлика между двете. При ГЕРБ протече вяло, без енергия, унило. Лидерът дойде, разграничи се от партията, обвини ги в корупция и ерозия, всичко приключи за час и половина, докато при БСП виждаме огромен интерес – всички посланици на европейски държави са там. Виждаме много повече хора, еуфория дори – това може да се определи по кадрите, които излъчват телевизиите. Синдикатите са там.

Виждаме и огромна част от медиите. А самият факт, и всеки може да направи изводът сам за себе си, че до събранието на ГЕРБ не бяха допуснати журналисти да комуникират с делегатите, докато при БСП свободно обикалят всички медии и в кулоарите, и в залата при делегатите. Вижда се разликата при сравнение на кондицията между двете партии, настроението, и в общи линии, от тук могат да се правят изводи на някои от перспективите.

Водещ: А на какво се дължи това контрастно настроение? Да започнем от ГЕРБ – тази унилост?

Калоян Методиев: Унилостта на ГЕРБ се дължи на няколко неща. Първо, изхабяване. Второ, трагични резултати в управлението. И на всички тези наслагвания и скандали, които последните 2 години буквално заливат публичното пространство. Там имаме изхабяване, изчерпване, имаме една агресия и имаме нулеви резултати. Това е достатъчно комбинация да се изчерпи всяко едно нещо като управление.

Водещ: Казвате, че сякаш лидерът на партията се отдръпнал от партийния си актив – защо?

Калоян Методиев: Очевидно проблемите по места започват много да тежат върху него и върху партията. Той се опитва по някакъв начин да спре негативните процеси, което е невъзможно, защото по места вече имаме срастване на властта заради много години натрупвания, и той се опитва да прехвърли отговорност на нея. Но пак казвам, без нещо форсмажорно голямо и радикално, което се прави извън властта, това няма как да се случи.

И на предишния въпрос за контраста – БСП очевидно се вдигат на крака, и то не заради друго, а заради лидера, която се оказа една смела жена, която поведе партията в нова посока, с нови политики. Изправи се срещу уродливите явления, които в момента доминират в българското общество и оттук се получиха и тези резултати и тази разлика, която наблюдаваме в момента.

Водещ: Вие как разбрахте синята лампичка, за която предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов партийния си актив?

Калоян Методиев: Не я разбрах, да ви кажа честно. Четох тълкуванията – едни разбират като полицейска лампа, други – като прокурорска заплаха, трети – просто като един цвят на друг да им светне. Цялото изказване беше лишено от политически послания. Беше по-скоро изпъстрено с откъслечни нападки, с някакви констатации. Нямаше особена структура. Така че нямаше контекст, от който да правим извода какво точно иска да каже, освен тази корупция и тези обвинения по отношение на кондицията на партията и това, че тя ерозира. От там нататък въпрос на тълкувания.

Водещ: Чухме фрази, като: „БСП са провалени политици“, но се доближават до управляващите, или поне това ни показват социологическите данни само от тази седмица. Според агенция „Афис“ разликата преди евровота между БСП и ГЕРБ е 1.2% в полза на БСП, а според излязлото преди дни изследване на социологическа агенция „Тренд“, разликата е също толкова, но в полза на ГЕРБ. От какво идва това разминаване, според вас?

Калоян Методиев: Първо, трябва да сме наясно, че в момента в България е много трудно да се прави социология поради две неща: страхът и несправедливостта, които заляха българското общество. Управляващите, режимът, който в момента е начело на страната, наложи двете неща – страх и несправедливост. В този контекст да правиш социологически изследвания при тези зависимости е нещо много условно.

Първо, хората ги е страх да си казват какво мислят реално, какво усещат и какви са настроенията им, така че социологическите данни в момента, според мен, са силно изкривени заради това недоверие. Имаме вече и очевидни репресии, които се наблюдават в последните месеци по отношение и на журналисти, и на гражданско общество, фирми, което четем и виждаме тук-таме. Така че няма реална социология в момента, и това са част от проблемите в държавата. Не бих се опрял на тези данни. Според мен социологическата картина е много по-различна.

Водещ: Не вярвате на тези проучвания?

Калоян Методиев: Дори да се опитвам да им вярвам, такава е ситуацията, че не можем да сме сигурни в тези данни. Не е реално. Нямаме свободно циркулиращи обществени настроения в момента. Вижте каква е свободата на словото в България –  заемаме 111 място, ние сме някъде в Африка. Няма как да имаме реална социология като нямаме реални медии.

Водещ: Споменахте репресии, споменахте медии, как ще коментирате казуса „Елена Йончева“ от седмицата?

Калоян Методиев: Според мен тя трябва да бъде подкрепена.

Водещ: Тя е подкрепена от партията си.

Калоян Методиев: От партията, да, но и широка обществена подкрепа, която започва да се генерира. Според мен прокуратурата мина всякакви граници. И тук трябва да се отговори на два въпроса: ако всичко е наред с магистралите, защо управляващите не искат международна лаборатория да вземе проби за качеството?

Защо оградата по границата, която е едно абсолютно пародийно съоръжение, и което реално беше показано и доказано като такова, също не бъде подложено на проверки и на разследвания, каквито вече бяха демонстрирани от същата тази Йончева.

Очевидно някъде тя настъпи управлението и то не може да го преглътне, но не е това начинът. Аз мисля, че те тук много сбъркаха и последствията ще бъдат основно за тях. Власт не се задържа с подобни мерки. А точно това се прави в последните седмици. Визирам и уволнението на разследващата журналистка от БНТ и т.н.

Водещ: Г-н Методиев, през седмица отново станахме свидетели на патриотични игри. В малката коалиция се заговори за белези от разтрогване на „брака“ между патриотите, но не се знае дали по взаимно съгласие? Стабилната ли е малката коалиция и напрежението между патриотите ще се отрази ли и на голямата коалиция сега, на този фон – въпрос, който съм отправяла и по-рано?

Калоян Методиев: Вижте, ние го коментираме вече 2 години и 2 години едно и също. Там системата е една: „плюя-лижа, плюя-лижа“ – те се плюят и ходят да лижат същото наплюто. Извинявам се, че използвам този нецензурен език, но това, което се случва, няма как вече да се обясни.

Водещ: НФСБ реши да преустанови преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. Как ще се отрази това?

Калоян Методиев: Нищо не значи, разбирате ли? Досега те пускаха декларации, правиха пресконференции, всяка от тези партии е заклеймявала останалите, буквално са се отричали от тях, обвинявали са се в корупция, по телевизията си пуснаха клипове, физически се биха в парламентарните кулоари – няма нещо, което да не са си направили.

Думите нищо не значат при тях. Достойнството нищо не значи. От тази гледна точка, те сами си казаха, че управляващите вече са ги заменили в кворума с ДПС и с „Воля“, така че не знам какво крепят в момента. Те са едни проксита, които нанасят повече вреди в момента по теми, които се опитват да експлоатират.

Визирам тук Македония, където направиха големи бели по отношение на Заев и македонизма, визирам и циганския проблем, където те са част от проблема, а не от решението му, алчност и други уродливи явления, които вървят по периферията на управлението. Вече не са интересни, всичко е казано за тях.

Водещ: Сега точката на пресичане бяха евроизборите, водаческото място в листата. Какво ще означава едно самостоятелно явяване на европейските избори?

Калоян Методиев: Самостоятелно и заедно – все тая. В общи линии в политиката 1 + 1 не значи 2. Така че не е предмет на особен анализ това дали ще се явят отделно или заедно по отношение на резултат. Ако са заедно, ще потънат заедно –  ако са поотделно, ще потънат поотделно.

Водещ: Няма как да не засегнем още една тема от седмицата – 2 години от встъпването на Румен Радев като държавен глава. Каква е вашата оценка за свършеното от него досега?

Калоян Методиев: Положителна. Разбира се, такава е на втората година. През първата година имаше някои по-скоро слаби неща по отношение на кадровата политика на служебното правителство – едно напасване в първите месеци от неговия мандат, когато той навлизаше още в дебрите на висшата политика. Но през втората година вече имаме един силен президент с ярки позиции.

Той се превърна в единствения институционален център, който е коректив на управлението и на това, което се случва в държавата. Той използва в максимална степен своите правомощия, за да притиска управляващите, и реално да говори за универсални ценности, които в България бяха избутани на заден план, като демокрация, свобода, върховенство на закона, на демократични принципи, неща, която бяха заметени под килима.

Струва ми се, че нашето общество има нужда да ги чуе, защото виждате, че в Сърбия университети стават един след друг в подкрепа на опозицията, излизат десетки хиляди хора на улицата за демокрация, за свобода, за свободни медии. В Гърция също във връзка с Преспанското споразумение – ученици окупираха гимназиите, младежта е жива, многохилядни митинги.

В България обществото сякаш е заспало, така че аз приветствам опитите на президента да събуди това общество за отстояване на демократични принципи и да се изправи срещу изкривяванията на демокрацията, които наблюдаваме в момента в България.

Водещ: Успя ли за тези 2 години Румен Радев да бъде президент на всички?

Калоян Методиев: Няма как да си президент на всички. Аз съм твърдо против идеята да сме едно с криминални престъпници, с хора, които тероризират обществото. С негативни явления ти няма как да си едно. Моята теза е, че ние първо трябва да се разделим на такива, които искат ред в държавата, закони, справедливост, които искат справедливи доходи, равен старт и така нататък, а не такива, които искат всичко негативно, което изброих преди малко.

Не може едно общество да се развива, ако в него няма такива неща като правила, като върховенство на закона. Така че тези, които говорят най-много за единство, според мен искат да се скрият, за да може да продължат да съществуват по начина, по който са съществували досега. Няма как българското общество да продължи да съществува на мястото, на което е – последното в ЕС, със спадащи индикатори на развитие, с криза във всеки един сектор в обществото и с една демография, която е достатъчно показателна за това какви перспективи има това общество, неговата икономика и къде хората виждат своето място в него.

Така че трябва да се разделим с определени уродливи явления, с определени хора, които тормозят това общество. Визирам от този на улицата, който ви тормози, притиска ви и ви засича с колата до министъра, който използва служебното си положение за собствено облагодетелстване. Тоест по вертикалата от уличния до министерския пост ние трябва да се разделим с хората, които пречат на развитието на това общество.

Водещ: Отчитате ли промяна в позицията на България по отношение на външнополитическата сцена преди и сега – вече след втората година от мандата на Румен Радев, и в каква посока?

Калоян Методиев: Не. България в момента води две външни политики. Правителството води изцяло нова външна политика, която не е в унисон с европейската, докато политиката на президента е в унисон с нея, с изграждането на единен ЕС, който е по-интегриран и в който България е равноправен член и който се стреми например към обща армия, към икономическа интеграция, членство в Еврозоната и Шенген.

Докато управляващите в момента правят точно обратното – те се опитват по отношение на Москва да търгуват с енергийни проекти, по отношение на Съединените щати си купуват индулгенции със самолети и така нататък. Тоест виждате двата различни вектора, които вървят в момента в българската външна политика по отношение на президентската институция и по отношение на управляващата коалиция.

Водещ: Г-н Методиев, затваряме политическата седмица с конгреса на БСП. Цитирам думи на Корнелия Нинова: „Вярвам, че ще победим ГЕРБ, ако изборите са честни, а победата на евроизборите е възможност да ги отстраним от власт и да започнем промяната в България“. Това казва лидерът на БСП в политическия си доклад „България и Европа днес. Визията на утрешния ден, задачите на БСП и проект „Визия за България“ именно на четвъртото заседание на 49-ия Конгрес. Могат ли БСП да победят?

Калоян Методиев: Началото на изказването съдържа най-важното: „Ако са честни изборите“. За съжаление няма доверие в изборния процес в България. И ако трябва да цитираме думите на кмета на Пловдив, които се въртят в публичното пространство и клипа в YouTube вече има над 90 000 гледания,се вижда как се фалшифицират избори и как правятневалидни бюлетини. Това го казва кметът на втория по големина град в държава-член на ЕС. Няма как този човек да е кмет и въобще да заема публична длъжност при такова признание.

Затова моето притеснение е как и по какъв начин ще се правят тези избори, няма ли навсякъде едни малки и по-големи кметове и партийци да правят невалидни бюлетини, за да могат да напасват резултатите спрямо тези, които искат. Машинното гласуване беше отхвърлено и големият ми страх е, че въпреки общественото настроение и въпреки резултатите, може да се стигне до масирани фалшификации, кражби на изборите и българският народ да остане излъган.

Така че ключовият въпрос е как, по какъв начин и с какви мерки ще правим следващите избори.

Водещ: Каквито и да са мерките, вероятно много хора се колебаят кого да изберат. И не вярват, че е възможна промяна. Какво бихте им казали като политолог?

Калоян Методиев: Това зависи от всеки един от нас. Синьо-червената мъгла, по думите на Борисов, която той е разбил, трябва да се изправи срещу режима, защото той е неефективен. Говоря за общи действия, за съвместно усилие на обществото, за да може да се тръгне в нова посока на развитие, да можем да наваксаме това изоставане, в което се озовахме спрямо ЕС, да рестартираме тази държава, защото определено тя е в тежка криза, в безпътица и не заслужава това място, на което се намира.


image0 (9K)