Калибрахое – близнакът на петунията

Сигурно сте виждали калибрахое по балконите или градините на ваши познати, запалени градинари. Възможно е обаче да не сте го разпознали, защото калибрахоето е като близнак на петунията – причината е във визуалната прилика между двете растения. Разликата е, че петуниите са с доста по-едри цветове, освен това листата им са меки, по-големи от тези на калибрахоето и покрити с мъх.

[ad id=“225664″]
Калибрахое отблизо
Калибрахое е красиво и пъстро цвете, произхождащо от земите на Южна Америка. Каскадно растение е и расте на туфи, затова често е предпочитано за отглеждане на балкона в кашпи или сандъчета. Има дребни, фуниевидни цветове, малки и светлозелени листа. Калибрахоето се радва на обилен цъфтеж, затова е и толкова харесвано от градинарите.
Калибрахоето цъфти от май до октомври, но най-обилно през топлите летни месеци. Среща се във всевъзможни цветове – бяло, жълто, оранжево, червено, розово, тъмнолилаво, виолетово, синьо. Особено красиви са хибридните цветове, обагрени я няколко цвята.
Как да си отгледате калибрахое?
Градинарите твърдят, че въпреки крехкия си вид, калибрахоето е силно и устойчиво на летните бури растение.

[ad id=“263680″]
Поливане
Към края на май калибрахоето иска умерено поливане, но през летните месеци, когато цъфти най-обилно, трябва да поливате редовно и по-често. Макар цветето да е влаголюбиво, внимавайте да не прекалите, защото крехката му коренова система не издържа на „наводнения“.
Светлина
Калибрахоето е светлолюбиво растение, затова се погрижете да му намерите някое слънчево място. Хубаво е да е на завет и да има лека сянка в горещите летни часове.
Почва
Растението не е капризно от към почва, стига тя да е добре дренирана. Работа ще ви свърши и обикновената градинска пръст.
Размножаване
Близнакът на петунията се размножава с помощта на резници. Бъдете подготвени за дълъг и труден процес, който не винаги има гарантиран успех. Затова много градинари предпочитат да купят калибрахоето на готово от цветарски магазин.
Други
Калибрахоето е любимо меню на листните въшки, така че бъдете нащрек за тях! Почиствайте растението от прецъфтели цветове, за да направите място за новите цветчета.

[ad id=“236993″]


image0 (9K)