Как GameStop наказа Уолстрийт – историческата атака на „малките“ инвеститори срещу хедж фондовете

GameStop? Reddit? Нещо голямо се случва на американския фондов пазар и днес трябва да го анализираме. Да вървим по ред.

GameStop е американска компания за видеоигри.

Те съществуват от 1984 г., когато продават видеоигри за популярния тогава Atari 2600 и по-късно през 80-те за японския Nintendo, който направи истинска революция на пазара – и всъщност спаси пазара на видеоигри, който се оценява на милиарди долари днес.

Компанията растеше бавно от седалището си в предградие на Далас, Тексас. Тя достигна своя връх през първото десетилетие на новото хилядолетие, но вече около 2016 г. възникват проблеми.

А именно, все по-малко видео игри се купуват физически в магазина – точно като, да речем, музика и филми – и вместо това съдържанието се изтегля чрез Интернет и специализирани услуги.

През 2016 г. акциите им паднаха с 16%, а на следващата година с допълнителни 8%. Ясно е, че като „ветеран“ в тази област GameStop бързо се адаптира към новите тенденции и сега те се занимават с купуване и изтегляне на видео игри.

Самата индустрия за видеоигри се превърна в „голям звяр“.

Нека да разгледаме тези числа за сравнение.

Преди четвърт век, през 1995 г., индустрията за видеоигри е била бизнес за около 5 милиарда долара в световен мащаб. Тогава пазарът започна да преживява постоянен растеж и разширяване и първата, вече култова, конзола PlayStation, която вече е в 5-то издание, несъмнено допринесе за това.

Като цяло този бизнес на стойност 5 милиарда долара – за който много „експерти“ не са предсказвали светло бъдеще – днес е гигант от цели 165 милиарда долара в световен мащаб, със стабилна тенденция на растеж.

Добре, всичко това е много интересно, но можем да говорим за разширяването на индустрията на видеоигрите и причините, поради които тя ще има още по-голям растеж по друг повод. Сега ще се съсредоточим върху друга специална история, която също е за растеж – за удивителното покачване на цените на акциите на GameStop.

Какво е особено „интересното“ в това? Ще стигнем до това … Нека започнем с факта, че стойността на акциите на тази компания, която поради своя бизнес модел трябва да бъде в „спад“, се е увеличила с около 8 000% (!) през последните 6 месеца.

Това само по себе си е чудесна новина, но начинът, по който се създава тази огромна стойност, е съвсем различна и уникална история, която може да има далечни последици за света на инвестициите и бизнеса като цяло.

За да разберем точно какво се е случило, трябва да повторим или да представим някои инвестиционни условия, които са от значение в контекста на тази история.

Тактика на къси продажби

Първият важен термин, който трябва да се спомене, е „къса продажба“, защото е пряко свързан със съдбата на GameStop.

Какво е „къса продажба“?

Това е спекулативна инвестиция, при която инвеститорът инвестира пари в компания, която прогнозира, че ще потъне и тя вече е в упадък. Как може да бъде изгодно това?

Ще обясним. Звучи по-сложно, отколкото е в действителност.

Всички знаем как да инвестираме „нормално“ – инвеститорът купува, да речем, акции и той се надява, че в бъдеще те ще струват повече и по този начин ще съберат пари. Така прави и огромното мнозинство от инвеститорите.

Имаме компания, която смятаме, че е перспективна и след това инвестираме в нея с надеждата, че ще бъде печеливша и ние заедно с нея.

„Късите продажби“ са точно обратното – намирате компания, която смятате, че потъва и вместо да се надявате акциите й да нараснат, очаквате да падне!

В тази история трябва да има някакъв „трик“, нали? Разбира се.

Работата е там, че като инвеститор не купувате акции за постоянно – вместо това просто ги „вземате назаем“ от някой, който вече ги има, за предпочитане от някой, който не чувства същото като вас!

Заемане? Могат ли акции да се вземат назаем? Абсолютно, това е начин за осъществяване на печалба, който „се подпира“ на „нормалното търгуване“ на акции.

Как работи? Просто. Собственикът на акциите или обикновено неговият брокер се съгласява с „късия инвеститор“, че те ще му дадат назаем акции за определен период от време, да речем 6 месеца (и това не е задължително да е фиксиран период, като всичко това е внимателно уредено със специално споразумение.)

Последната „част“ на тази тактика е, че и двамата (брокерът и „краткосрочният инвеститор“) се ангажират да върнат тези акции на първоначалния собственик след изтичане на срока и след това ще се извърши окончателното разплащане – в зависимост от цената на акциите в този конкретен момент, единият ще има печалба, другият – загуба.

Например…

Ако „къс инвеститор“ заеме, да речем, 100 акции от брокер, които в момента струват 100 лева на акция, това е сумата от 10 000 лева.

Следва сложната част сега – брокерът плаща тази сума на „късия инвеститор“, а не обратното, т.е. „късият“ продава акции, които той изобщо няма.

Как може да има смисъл? Брокерът купува фиктивни акции? Да – тоест той очаква да ги получи след известно време.

Нека да го опростим още повече.

Да приемем, че сте този „къс инвеститор“. С тази тактика веднага получавате 10 000 лева по сметката си и задължението да „върнете“ акциите, т.е. да дадете пари за тях, когато изтече определено време. Още веднъж да кажем, че са 6 месеца.

Прилагате тактиката към компанията, за която „сте чували“, че е падала.

Тук, като пример, нека кажем, че това е измислена компания ROMBY, която продава електрически скутери, които са много популярни в наши дни.

Знаете, подозирате или някой ви е „прошепнал“, че например Столична община ще въведе забрана за използването на електрически скутери по улиците след няколко месеца. Ясно е, че това означава, че цените на ROMBY ще паднат много бързо, веднага щом бъде публикувана тази общинска наредба …

И точно както очаквате това да се случи – след няколко месеца забраната влиза в сила.

Сега какво?

Вече имате 10 000 лева във вашата сметка, които сте получили от брокера със задължението да трябва да върнете тези 100 акции. Междувременно акциите на ROMBI падат от 100 лева на само 20 лева за акция.

Брокерът има ли нужда от 100 акции по договора? Няма проблем! Вие купувате спретнато 100 акции и плащате 2000 лева. Давате ги на брокера. И?

В „джоба“ ви остават цели 8000 лева!

Така че, това е много изгодно – и от компания, която просто се проваля!

Потенциално огромен риск от прилагане на тактика на „къси продажби“

Звучи по-просто? Не е толкова сложно, особено ако знаем, че „късата позиция“ е често срещана тактика, която се прилага просто, но е част от посредничеството и практиката на инвеститорите.

Но също така е опасно … потенциално много опасно, много по-опасно от класическата „дълга позиция“, където купувате акции с парите си, надявате се на печалба и ако цената на акциите спадне, можете веднага да продадете всичко и по този начин да намалите загуба (и може би да се оттеглите от света на търговията с акции завинаги!).

Защо „късата позиция“ е толкова по-опасна? Представете си ситуация като тази.

Да приемем, че информацията ви за забраната за използване на електрически скутери в София е била невярна, че може да сте чули нещо нередно, може би градските власти на вътрешно заседание всъщност са говорили за субсидиране на всеки гражданин със значителна сума за закупуване на електрически скутер, за да се намали замърсяването и смогът?

И какво сега? Вместо да падат акции, както се надявахте или докато „залагахте“, акциите на ROMBY се издигат до небето.

Когато започнахте с плана, те бяха 100 лева на акция, а сега те достигнаха до 5000 лева!

Започват големи проблеми за вас! Брокерът се обажда и си иска сумата за тези 100 акции. Имате мизерни 10 000 лева, които сте получили по сметката си, но брокерът сега иска – 500 000 лева!

С други думи: добре дошли в лична финансова катастрофа!

Те се състезаваха на GameStop, идеална цел за „лешояди“, но всяко чудо не трае 7 дни, но това може да потрае!

Добре, нека просто кажем, че сме обобщили какво представлява късата продажба и сега можем да преминем към текущата история.

Кои големи компании са „жертви“ на такава тактика днес?

Срещу кои компании активно залагат брокерите?

Срещу всички, които имат тенденция да падат и предвид настоящата коронавирусна криза, не е трудно да ги разберем.

На първо място това са фирмите, които зависят от физическото пространство и не могат да работят нормално поради „lockdown, заключване“ и ако това е в комбинация с генерално остаряла индустрия – още по-добре.

И така, списъкът включва компании като Blockbuster (някога мощна верига от видео магазини в САЩ), веригата кина AMC и т.н.

Разбира се, „GameStop“ е сред тях, тъй като, както казахме, видеоигрите обикновено не се купуват във физически магазини, но вече са „изтеглени“ в Интернет.

GameStop може да се коригира до известна степен, за да запази това, което може да се спаси, но по принцип съдбата върви срещу тях и многобройните им магазини са празни.

Следователно, GameStop ще бъде идеалната цел срещу която да се залага, а големите брокери и инвестиционни къщи знаят това много добре и го практикуват от известно време.

Хедж фондовете са най-активни в такъв тип действия.

Добре, толкова много големи играчи ще спечелят от срива на GameStop?

Така трябваше да бъде и тогава се случи нещо очарователно.

Какво беше единственото нещо, което можеше да осуети плановете им?

Единствената възможност е да създадете голям ентусиазъм за GameStop отнякъде, така че техните акции, противно на всички прогнози, изведнъж да започнат да се покачват, вместо да падат.

Това би било кошмар за „късите“ играчи, защото те вече са стъпили много дълбоко.

И да, точно това се случи – както споменахме по-рано, акциите на GameStop експлодираха и нараснаха с цели 8000%!

Как е възможно това? Благодарение на силата на Интернет, по-точно на многобройните интернет форуми.

Малките инвеститори се „организираха“, почти от злоба, създавайки много „шум“ около GameStop, което създаде допълнителен интерес и тогава се случи ефектът на доминото.

Всички изведнъж се „втурнаха“ да купуват акциите, като вдигаха цената им все повече и повече.

Те не само вдигнаха всички налични акции, но доведоха толкова големи инвеститори „пред стената“ – в ситуация, в която не можеха да купят акциите, които трябваше да изплатят след крайния срок, което означава, че ще трябва да „осребрят“ в „огромни суми кеш.

За колко загуби става дума? Според текущия анализ на финансовите компании, „късите инвеститори“ са загубили цели 23,6 милиарда щатски долара (!) Само за един месец.

Reddit subforum r / wallstreetbets – крепост на нов вид бунт

Кой ги прецака толкова грубо? Едно място по-специално – подфорумът r / wallstreetbets (съкратено WSB), който е част от популярната платформа Reddit. Освен това има приложението Робин Худ, което малките инвеститори, често аматьори, използват за комуникация.

Едното доведе до другото и ситуацията ескалира някъде в края на миналата седмица, когато цялата история от сферата на инвестициите започна да се премества в т.нар. „Основен поток“.

Най-богатият човек в света, Илон Мъск, наскоро даде подкрепата си за WSB чрез Twitter – нищо чудно, тъй като самият той многократно се е занимавал публично с „краткосрочни инвеститори“.

Мнозина ги възприемат като „лешояди“, които обикалят компании, които умират да спечелят от тях. И не е тайна, че мнозина биха искали да бъдат наказани и сега може би са намерили начин.

Никога преди през цялата история на инвестирането група аматьори инвеститори не са започнали такава битка срещу скандалните хедж фондове.

Битката за GameStop стана битката на Дейвид срещу Голиат. Дори и извън сферата на финансовия свят, приветствието за наказание на Уолстрийт започна.

Това нов момент ли е?

Моментът на създаване на нова сила, която ще може да удари и най-големите с техните номера? На тези, които печелеха, докато повечето потъваха все по-дълбоко и по-дълбоко (в голяма степен благодарение и на тях)?

Както се очакваше, имаше паника, страх.

„Големите“ никога не са били наказани от „малките“ по този начин.

Вече се говори, че GameStop не е последната битка, скоро ще премине към други (може би кино веригата AMC?)

И сред тези, които „нямат кон“ за това състезание, започна да се създава дискомфорт. Акциите, чиято цена скача до „наложен ентусиазъм“, са ситуация, която може да окаже значително въздействие върху пазара, върху самата концепция за пазара и инвестициите.

Паника на Уолстрийт, но и в Белия дом

Какво ще се случи с акциите на GameStop сега?

Някои вярват, че съгласно предишния опит, те отново ще паднат, но големият въпрос е кога.

Ами ако „предизвикателните малки играчи“ просто не го позволят? Защото тук доминира количеството – малък инвеститор може да инвестира малка сума, но какво ще стане, ако, да речем, 2,6 милиона от тях се съберат на едно място, колкото има във форума на WSB?

Освен това завишената стойност на акциите на компанията не е нещо ново. Да вземем Тесла за пример. Според някои оценки този производител на електрически автомобили ще трябва да работи печелившо през следващите 1600 години (!), за да оправдае стойността на своите акции.

И какво сега? Ще се опитат ли големите играчи да спрат това?

Несъмнено, въпреки че инвеститорите в съвместни предприятия не са направили нищо лошо, американската фондова борса Nasdaq вече заяви, че регулаторите трябва да „обърнат внимание на потенциалните схеми, идващи от социалните медии“.

Белият дом казва, че икономическият екип на администрацията на Байдън „наблюдава ситуацията около GameStop“.

И само как я следят!

Скоро може да се очакват някои конкретни ходове, ще видим какви.

Междувременно трябва да се очаква, че гигантите на социалните мрежи също могат да започнат да цензурират по собствена инициатива – платформата Discord вече е премахнала канала „WallStreetBets“.

Тази история може би едва започва. Нека си спомним какво казахме за тактиката за „къси продажби“ – тези инвеститори („лешояди“, както биха казали някои) не само ще загубят сега, но ще разберем колко е тази загуба.

Това е огромният риск от „къси продажби“.

А именно, ако закупите акции и очаквате печалба, в най-лошия случай стойността на тези акции може да се изплъзне до нула и тогава вие губите всичко, което е инвестирано.

Ако приемем, че не сте инвестирали всичките си ресурси, по някакъв начин ще се справите.

Но с тактиката „къси продажби“ изобщо няма „таван, горна граница“ – теоретично можете да загубите „безкрайна“ сума пари, тъй като акциите теоретично могат да се покачват неограничено нагоре, докато намаляват „само до нула“ .

С други думи, на хедж фондовете вече може да бъде нанесен такъв удар, че те вече не да могат да се възстановят от него и може би инвестиционният свят никога повече няма да бъде същият.

Ясно е, че друга възможност е тази „забава“ на организираното малцинство да бъде намалена от големите играчи чрез силата на цензура, блокада и промяна на правилата.

Във всеки случай това е тема, която трябва внимателно да се следва през следващите дни и седмици!


image0 (9K)