Как ще се пребори държавата с фалшивите болнични?

Доверен на работодателя лекар да проверява диагнозата, поставена от личния лекар на работника, и тогава да се преценява нуждата от издаване на болничен лист. Тази мярка за борба с фалшивите болнични предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред Дарик изпълнителният директор Добрин Иванов изрази съмнение, че предложената от НОИ и замразена от правителството мярка за намаляване на обезщетението за първите три дни болнични ще реши проблема с големия брой на издаваните листове.

[ad id=“225664″]

За по-крайна мярка се обяви финансовият експерт и бивш синдикалист Мика Зайкова – според нея лекар и пациент, участвали във фалшификация на медицински документ, трябва да носят наказателна отговорност.

Мярката с намаляването на дохода от първите три дни болнични няма да спре злоупотребите с тези документи, а в същото време ще ощети хората, които наистина имат нужда от отпуск по болест и от доход за това време, смята Добрин Иванов от АИКБ.

Той би подкрепил засилване на контрола чрез звено, свързано с работодателя. „Ако личният лекар издаде болничен, в който казва, че дадено лице има еди-каква си диагноза и има нужда от три дни почивка да се възстанови или да се излекува, лицето да трябва да вземе втори подпис от посочен от работодателя лекар“, обясни той.

[ad id=“255238″]

Според финансовия експерт Мика Зайкова броят на фалшивите болнични листове може да бъде сведен до минимум по няколко начина – засилване на контрола от страна на здравната каса и инспектората, по-висока санкция за медицинското лице, издало такъв документ, или крайната мярка – криминализиране на това деяние и за двете страни.

„Нека да криминализираме тези деяния, но на двете страни. Единият да лежи в затвор затова, че представя фалшив болничен лист и прави опит за подкуп, другият да си загуби лекарските права“, аргументира се Зайкова.
Източник:dariknews.bg


image0 (9K)