Как ще изглежда уникалният комплекс „Светът на траките“ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Одобрено е проектното предложение за комплекса-портал към Долината на Тракийските царе  „Светът на траките“. Бенефициент е Община Казанлък.

Основната цел на комплекса „Светът на траките“ е развитието на конкурентоспособен и целогодишен туризъм в община Казанлък. Необходимото условие за това е създаването на интегриран туристически продукт, който обединява тракийските гробници в Долината на тракийските владетели. Те са обекти на културното наследство с национално значение, част от сериен обект „Царският некропол на тракийския град Севтополис“ и Казанлъшката тракийска гробница, която е със световно значение под егидата на ЮНЕСКО. Тракийските гробници притежават значителна историческа и естетическа стойност поотделно, но единствено цялостно представени може да бъде разгърнат техният пълен потенциал като културно-туристическа атракция за най-пълноценно представяне на цивилизацията на древните траки.

Проектът „Светът на траките“ включва възстановяване и опазване на паметника на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша”, изграждане на велоалея от Крън до град Шипка, за да бъде осигурен и велосипеден достъп. Предвижда се и изграждане на многофункционален туристически комплекс – „портал“, за посещение на цялата Долина и древните гробници, разположени в нея.

Проектът е с продължителност 24 месеца. Той е на обща стойност 8 657 364,82 лв. Одобреното финансиране от ОПРР чрез Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 6 735 429,83 лв. – безвъзмездна финансова помощ. Финансирането чрез финансов инструмент бе осигурено още през месец август тази година и е в размер на 1 921 935 лв от Фонд за устойчиви градове.


image0 (9K)