Как за шест месеца Васил Божков се превърна от влиятелен бизнесмен в издирван престъпник

Васил Божков започна годината като финансов благодател на „Левски“ и притежател на хазартна империя, генерираща милиони всеки месец. Сега e обявен за международно издирване и се крие в Дубай.

Последните шест месеца бяха достатъчни на управляващите и прокуратурата изцяло да преобърнат публичния образ на Васил Божков. От хазартен бос, чийто бизнес беше известен на всички с това, че се радва на благоразположението на всяка власт, той стана обвиняем престъпен лидер, който се крие в Дубай, с общо 18 обвинения от прокуратурата. Лотарийните му игри бяха изтласкани от пазара със законови промени, а най-близките му хора получиха обвинения и бяха заключени или принудени да плащат рекордни парични гаранции за свободата си.

Прокуратурата засега отказва да проверява твърденията на Божков за политически „чадър“ над хазартната му империя, подозрения за което съществуват от години. Бизнесменът започна да публикува свои свидетелства за отношенията си с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Засега последните двама не коментират. Как се стигна до тази ситуация и кои са известните досега факти?

I Началото: Найденови дават интервюта

В края на 2019 г. Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Съобщението на разследващите беше предшествано от серия медийни изяви на бившия му съдружник Цветомир Найденов, от които стана ясно, че именно той, брат му Боян и баща им Стефан са авторите на въпросния сигнал. Тримата твърдят, че са били изнудвани и заплашвани от Божков, защото той проявявал апетит към компанията им за онлайн залагания „Ефбет“.

В средата на декември финансовият министър Владислав Горанов нареди ревизия на таксите, постъпващи в хазната от лотарийни игри. Повод бяха твърденията на Найденови, че хазартните фирми на Божков са укривали дължими такси.

Месец по-късно беше огласен доклад на Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), според който в хазната не са постъпили около 210 млн. лева, защото Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин държавния „Български спортен тотализатор“ и частните лотарии – конкретно, контролираните от Божков „Национална лотария“ и „Лотария България“.

Заключенията на финансовата инспекция бяха използвани от управляващите като аргумент да предложат в края на януари законодателство, с което само държавата да може да провежда лотарийни игри, т.е. частните игри трябваше да прекратят дейността си.

I Бягството и обвиненията

Тогава Васил Божков напусна страната. Веднага след това, в края на януари, срещу него бяха повдигнати първите седем задочни обвинения – за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления. По-късно обвиненията срещу Божков набъбнаха до общо 11.

„Основното задължение е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лева, общо над 559 млн. за всички лотарийни игри, 559 млн., чуйте си цифрата. Това означава по 100 лева към всяка пенсия. И да казваш, най-вероятно както ще стане, че си репресиран“, коментира тогава главният прокурор Иван Гешев.

Още в началото на разследването от специализираната прокуратура декларираха, че не разполагат с данни за политически „чадър“ над бизнеса на Божков, въпреки че обвиняеми по делото станаха двама бивши председатели на комисията по хазарта – Александър Георгиев и Огнемир Митев. Наред с тях сред първоначално привлечените към наказателна отговорност по делото бяха партньорите на Божков Георги Попов, Александър Тумпаров и Борис Бекяров.

По-късно обвинения получиха бившият член на ДКХ Пламен Георгиев и досегашният ръководител на отдел „Контролна дейност“ в комисията Тодор Марков, с което кръгът от разследвани представители на държавни институции спря да се разширява.

I Разширяване на кръга

Увеличиха се обаче обвиняемите членове на семейството на Божков – в края на февруари беше арестувана жена му Елена Динева, а в началното на март зад решетките попадна и неговият син Антон Божков. Той не получи обвинения за участие в престъпната група, ръководена според разследващите от баща му, а само за транспортиране на пари, придобити по престъпен начин. В момента Божков-младши е на свобода, след като плати определената му от Специализирания съд гаранция от 1 млн. лева.

Първоначалното съдът освободи Елена Динева под гаранция от 1.5 млн. лева, но втората инстанция я върна обратно в ареста, където тя е и в момента. За последно Апелативният специализиран съд отказа да я освободи в началото на май, посочвайки, че тя не може да иска по-лека мярка в следващите два месеца.

Динева е обвинена като член на престъпната група на Божков, подобно на бившата му секретарка Йоана Чолакова, която също беше оставена от магистратите за постоянно в ареста. Преди задържането си тя работеше в администрацията на ПФК „Левски“. На свобода под рекордната гаранция от 1.5 млн. лева е друг представител на „сините“ – настоящият член на Надзорния съвет на клуба Александър Тумпаров.

I Акциите в „Левски“ и групата за убийства

Ситуацията около „Левски“ стана съществена част от сюжета, тъй като клубът на практика се издържаше от „Национална лотария“, която вече няма право на дейност, а сметките й бяха запорирани. Божков избяга в Обединените арабски емирства заедно с дясната си ръка и досегашен официален мажоритарен собственик на „Левски“ Георги Попов.

От миналата седмица Попов вече не е такъв, след като джироса пакета с 86% от акциите на клуба на футболната легенда Наско Сираков. Преди това обаче Попов прехвърли акциите на „Левски“ на премиера Бойко Борисов, който обаче отказа да ги приеме. Така те се озоваха в касата на клуба, докато Божков организира онлайн гласуване във Фейсбук за това на кого да бъдат прехвърлени. Сираков спечели гласуването, което беше отворено и за привърженици на други отбори. В класирането след него се наредиха депутатът от ДПС Делян Пеевски и премиерът Бойко Борисов.

През май Специализираната прокуратура обяви, че разследва Васил Божков и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. Това второ разследване също е свързано с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови. Именно по това дело хазартният бос получи в края на май нови седем задочни обвинения – ръководене на втора организирана престъпна група с участието на още трима души, подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит на изнасилване на жена.

Прокуратурата не уточни имената на предполагаемите мишени на Божков, но посочи инициалите на четирима души – Й. Д., М. В., А. П. и Б. С. Инициалите на първите двама съвпадат с имената на застреляните Йордан Динев и Манол Велев, за които бившият съдружник на Божков Цветомир Найденов твърди, че са били „поръчани“ от хазартния бос.

I Премиера във Фейсбук от Дубай

Новите обвинения станаха факт, след като Божков откри своя страница във Фейсбук, където никога преди не е имал присъствие. Той започна да публикува серия от твърдения и документи, според които е бил принуден от Борисов и Горанов да отчита 20% от печалбата от лотарийните си игри на управляващите.

Първоначално в комикс, а после със схема на случилото се, допълнена от банкови извлечения, хазартният бос разказа историята на промените в Закона за хазарта. Той твърди, че управляващата партия ГЕРБ е приела такъв закон, който да му позволи да плаща по-ниски такси от държавния спортен тотализатор. Публичните данни подкрепят част от твърденията му. Божков твърди още, че в замяна на този режим на облагане, е бил принуден да плаща 20% такса „помагане“ на управляващите, като парите са отивали в брой при „определени лица“. Засега Божков не е огласил имената на хората, получавали парите.

Хазартният бос нарече комикса си „Приказката на Али Баба“. Преди това той публикува документи, които разкриват как се е поддържала скритата реклама на хазарт в Нова телевизия. Както и продължаването й след смяната на собствеността на медията, придобита от Кирил Домусчиев. В замяна на тези финансови ангажименти Божков твърди, че е получил обещание за „пълен съпорт“ от Държавната комисия по хазарта. Подписът, който гарантира подкрепата, е този на Домусчиев, но Божков твърди, че сделката е била синхронизирана с Борисов и Горанов.

I Без реакция на институциите

До момента главният прокурор и премиерът отказват да коментират тези твърдения с аргумента, че те са отправени от обвиняемо лице. Владислав Горанов не отрече други разкрития на Божков – за кореспонденцията с есемеси между двамата.

В средата на миналия месец укриващият се в Дубай бизнесмен публикува чатове с финансовия министър, в които министърът казва, че е „дал ценни указания на девойката“. Девойката, по думите на Божков, е бившата председателката на комисията по хазарта Мария Филипова. Тя е и единствената от бившите ръководители на регулатора по времето на бума на хазартните игри на Божков, която не получи обвинения от прокуратурата. Проверка на Свободна Европа разкри, че ден след като Божков и Горанов са си писали, е имало заседание на комисията по хазарта, на което са взети решения, засягащи „Национална лотария“.

Веднага след публикуването на есемесите, главният прокурор Иван Гешев заяви в интервю за БНТ, че не си е „причинил“ тяхното четене. Лаконична беше реакцията му и след последните публикации на Божков в понеделник и вторник.

„Знам, че разговорът най-вероятно се записва и затова ще бъда максимално коректен към Вас – аз съм главен прокурор, а не съм наблюдаващ прокурор. Обърнете се към безбройните интервюта, в които съм дал подробни разяснения каква е разликата между главен прокурор и наблюдаващ прокурор. Ако не – може да се образовате от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и от Конституцията. Приятен ден“, заяви Гешев пред Свободна Европа във вторник.

В четвъртък все пак съобщи, че по случая е постъпил сигнал от Божков и той вече е разпределен на наблюдаващ прокурор. Ден по-рано прокуратурата беше сезирана за разкритията на бизнесмена и от ​гражданското сдружение „БОЕЦ“.

Междувременно хазартният бос започна атака и срещу депутата от ДПС, бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. В началото на публичните си изяви – в интервю за Свободна Европа, Божков описваше Пеевски като „демонизиран“. Месеци след това обаче той определи депутата пред бТВ като „паяк, който дърпа конците“. Според Божков именно Пеевски стои в основата на избора на Иван Гешев за главен прокурор в края на миналата година.

Борис МИТОВ Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)