Как хлорът във водата вреди на кожата ви, на очите, на белия дроб и на косата?

Да ви се е случвало някога да влезете за сутрешния си душ и да усетите силния отблъскващ мирис на хлор от водата? Понякога миризмата е толкова силна, че докато се обливате ви се повдига.

Знаете ли, че вашето тяло абсорбира повече хлор и токсични химикали за един 10 минутен горещ душ с нефилтрирана чешмяна вода, отколкото бихте поели с изпиването на 8 чаши чешмяна вода!

Странно е как някои хора отделят толкова време и средства, за да се предпазят от хлора в питейната си вода, а напълно игнорират хлора във водата, с която се къпят, не мислите ли.

Хлорът е високо ефективен и евтин дезинфектант, който се добавя към питейната вода, за да се предотврати развитието на вируси, бактерии и други патогени. Но въпреки, че е доста ефективен в убиването на бактерии, той също така бавно и системно трови вас и вашето семейство и с тази статия ще ви покажем как става това.

ВНИМАНИЕ! ВАШАТА КОЖА АБСОРБИРА ХЛОР!
Кожата абсорбира хлор

НЕКА ДОКАЖЕМ ТОВА КАТО НАПРАВИМ ПРОСТ И ЛЕСЕН ЕКСПЕРИМЕНТ:

Налейте две чаши с чешмяна вода. Капнете няколко капки за определяне наличие на хлор в едната чаша /използват се масово от фирмите за поддържане на басейни и се продават онлайн/. Водата позеленява, което показва, че има хлор. След това потопете ръката си за около 30 секунди в другата чашата. Извадете ръката си и капнете отново няколко капки за определяне на хлор в тази чаша.

ХЛОР ВЕЧЕ НЯМА! КЪДЕ ЛИ Е ОТИШЪЛ ЩЕ ПОПИТАТЕ …? РАЗБИРА СЕ ВЪВ ВАШАТА КОЖА!

ВРЕДАТА ОТ ХЛОРА ЗА ВАШАТА КОЖА, ОЧИ И БЕЛИ ДРОБОВЕ!
Хлорът изсушава кожата

Когато си взимате горещ душ, топлата вода кара кожата да действа като гъба. Порите се отварят, а топлата вода превръща хлора в опасен газ, който атакува нашата кожа, дихателна система, бъбреци, очи и други органи.

Попадайки във водата, хлорът се свързва с органичните замърсители в нея, при който контакт се образуват силно токсичните хлорамини и хлороформ. Хлороформът е особено опасен при децата и причина за ред хронични дихателни заболявания. При нагряване на хлорираната вода от нея се изпарява до 50% от разтворения хлороформ и до 80% трихлоретилен, така тези токсични съединения попадат в организма, чрез кожата и дихателните пътища.

Резултатът са суха кожа, обриви, раздразнения, акне, възпалени очи, възпалено гърло и бели дробове, астма, мигрена, артрит и отслабена имунна система.

ВРЕДАТА ОТ ХЛОРА ЗА ВАШАТА КОСА!
Хлорът изсушава косата ви. Хлорът във водата, с която се къпете и по-специално неговата по-концентрирана газообразна форма, силно изсушава натуралния овлажнител на косата или така наречения себиум, като я прави суха и лесно чуплива. Продължителното излагане на хлорирана вода може да увреди фоликулите и дори да доведе до косопад. Хлорът е още по-вреден за боядисана или химически третирана коса. Амоняка, който се използва в боите, позволява на хлорът да навлезе много по-лесно в кортекса на косъма и когато тази вече повредена от боята коса се изложи на вода с хлор, ефектът за нея е опустошителен.


image0 (9K)