Как точно ще започне дистанционното обучение в понеделник

„Кризата е възможност да направим по-голяма и по-бърза крачка към електронно обучение. Възможност да акцентираме върху това, което наричаме дигитално-медийна грамотност“, това коментира днес министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ по повод започващото утре в родните училища дистанционно обучение заради затварянето на учебните заведения до 29-ти март като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Той призна, че системата е изправена пред сериозни предизвикателства, но е силно обнадежден от мобилизацията на учителите. Как точно ще започне утре новата форма на обучение? „Сега“ събра наличната до момента информация, както и съвети и разяснения от директори, учители и МОН.

КАК ЩЕ ЗАПОЧНЕ?

Просветният министър Красимир Вълчев коментира, че в момента около 90% от училищата имат готовност да започнат с пълно или частично дистанционно обучение. Не всички ученици ще бъдат обхванати на 100%, но целта е да се започне с максимален брой ученици. За тези, които нямат компютри вкъщи или интернет, ще се оказва индивидуална помощ. „Някои родители по принцип нямат отношение към образованието. С тях сега ще бъде по-трудно, но работата продължава“, посочи Вълчев. Той апелира родителите да помогнат на процеса, като бързо се включат в групи с останалите родители и класните ръководители и следят дали децата им изпълняват поставените задачи.

Всяко училище трябва да направи своя организация как точно да протече дистанционното обучение – има различни безплатни образователни платформи, 70% от школата имат електронни дневници, задачи могат да се поставят чрез мейл и дори по телефон. Министър Вълчев обясни, че дистанционната форма на обучение предлага множество различни форми на организация. „При традиционната форма един учител работи с един клас или паралелка. Тук може двама учители да работят с две паралелки, може един учител да се присъедини към урока на друг учител, на друго училище. Най-късно до утре сутрин училищата трябва да са направили своята организация. Има достатъчно безплатни електронни платформи, другото необходимо са образователните ресурси – филмчета, клипчета, тестове“, заяви той.

На първо време учениците ще се упражняват и ще затвърждават наученото. По-нататък, ако принудителната ваканция на учениците се удължи и след 29-ти март, ще се мисли и за уроци, с които учениците ще придобиват нови знания. Някои училища в София и страната вече разпратиха образователни материали и задачи на родителите, други смятат да направят това утре. МОН има готовност в понеделник да предостави на всички училища акаунти за всеки учител, през които те могат да ползват образователната платформа на Майкрософт. „Повечето учители са минали през обучения, но не всички. На много места учители започнаха да обучават своите колеги, които не знаят как да работят с електронни платформи. Обучение в електронна среда може да се провежда дори и в най-ограничената му форма – по мейл, по телефон, или дори с преки срещи с родителите, в които да се раздават тестови материали“, смята министърът. От вторник БНТ 2 започва да излъчва тв уроци за учениците от 1-4 клас – от 9 до 12 и от 14-17 ч.

„Ако учениците си мислят, че сутринта в 8:30 ч. ще седнат например пред компютъра с кола и чипс в ръка и с крака на масата и ще слушат някакви клипчета, няма да е така“, обясни пред Би Ти Ви Асен Александров. По думите му задачите ще се дават предния ден например до 19 ч., а учениците ще имат възможност през целия на следващия ден да ги решават, т.е отчитането ще е ден за ден. „Какво ще представляват задачите? Например: „Вижте този и този материал и след това отговорете на тези и тези въпроси. Ако днес те имат 4 предмета – ще имат 4 задания“, посочи той. Така според него ще се упражнява четене с разбиране и ще се тренират много умения. „Всяко зло за добро, сега е моментът да се отсее важното в учебниците, което не е толкова важно – ще го съкратим“, коментира още той относно възможностите за преструктуриране на материала. Няма да се следва точно седмичното разписание, стана ясно и от разяснения на зам-просветният министър Таня Михайлова. За учениците, които не могат да учат и да се занимават с уроци вкъщи, засега няма да има отсъствия.

„Ще трябва време. Очакванията на родителите са, че обучението ще протече по начина, по който е ставало досега, но вкъщи. Това обаче не е съвсем възможно“, коментира пред Би Ти Ви и Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата. Той призова родителите в създалата се ситуация да не бъдат свръхкритични към учителите, които също са изправени пред нещо ново, както и за спокоен адаптационен период от време, в който всеки да може да си намери мястото. „За първи клас вероятно ще е най-трудно, но е толкова страшно, има най-различни видеа, които ще могат да се гледат в най-различни платформи“, каза той. Според него обаче в някои случаи, например в началния етап, материалът не може да се преструктурира твърде много – „грамотността не можем да я пропуснем с преструктуриране“, смята той, затова и според него е редно да се обмисли започване на учебната година с 2 седмици по-рано.

Преди дни просветният министър коментира, че при над 20 изпуснати учебни дни става доста трудно преструктурирането на учебен материал.

Днес той изнесе данни, според които към момента с грипната ваканция имаме 22 неприсъствени дни средно в училище. Това е около 13-14% от учебната година. Въпреки това, 60% от учебната година е минала, нулева година няма да има, категоричен е той. По отношение на изпитите той за пореден път повтори, че част от материала, който не е усвоен, няма да се включи в НВО-то и матурите.

„Още е рано, в момента не говорим за отлагане на изпитите“, категоричен е той. Според него най-лошият сценарий за зрелостниците е да нямат учебни часове до края на май, изпитите им да бъдат отложени и те да са заети част от лятото. Изпити обаче ще има, ще има и прием в университетите, заяви той. По думите му вероятно пролетната ваканция на учениците, която е от 11-20 април т.г., ще бъде ограничена само до Великденска.

„Всяка година имаме по 5-10% ученици, които отсъстват средно между 20 и 30 дни – става дума за спортисти, болни деца и т.н. Съвсем спокойно и те завършват, четат си уроците, пипат си домашните“, успокои и Асен Александров.

УЧИТЕЛИТЕ

Редица учители се притесняват какво ще правят тези, които не могат да провеждат дистанционно обучение по обективни причини – например преподават по музика, спорт, практика в професионалните гимназии и т.н. Ще ходят ли на работа те, ще получат ли заплатите си, какви отпуски ще ползват? От МОН вече обясниха, че за учителите, които са ангажирани с обучението в е-среда и са заети поне 5 часа на ден, дните ще се водят работни. Те няма нужда да ходят в училище, а ще преподават дистанционно от домовете си. Тези, които нямат техническа възможност да организират дистанционно обучение от къщи, ще могат да идват в учебните заведения. „При нас само учителят по английски ще идва, защото всичките й ресурси са в сградата на училището“, посочи Диян Стаматов. По думите му психологът и педагогическият съветник в 119-то ще се включат в работата на вируталните класни стаи и при всички случаи ще имат 5 дни часа работа на ден. При учителите от занималнята нещата стоят така – някои ще се включат в дистанционната работа, други – не, и ще излязат в платен отпуск.

Останалите учители, които не могат по обективни причини да се включат в дистанционното обучение, ще могат да си пуснат отпуск, става ясно от обясненията на МОН. Платеният отпуск е ограничен, какво ще стане, когато той свърши, чудят се обаче преподаватели. „Учителите имат по 56 дни платен отпуск. По-благоприятният вариант е да си пуснат платен отпуск, все пак е платен, макар и принудителен“, казва Диян Стаматов.

По негови данни до момента заради двете грипни ваканции педагозите са изразходвали 7 дни от платения си годишен отпуск. Ако той свърши, естествено е те да работят през лятото. Стаматов дава за пример туристическия бранш, където навсякъде са били пуснати в неплатен отпуск. Който желае, може да излезе и в неплатен отпуск, но такива случаи засега при нас няма, казва директорът на 119-то.

Непедагогическият състав има по-малко отпуск – 20 дни, обяснява Стаматов. „Всеки ден при нас ще идва поне 1 чистачка, не повече от две. Графикът им ще е по-олекотен, но ще получат нормално заплатите си. Трябва да проявим човещина в такъв момент“, казва той. „Портиерът също ще идва и няма да допуска никой в сградата, който няма належаща работа. Счетоводителят, касиерът – те също ще работят в училище, в отделни стаи“, обясни Стаматов.

„Това ще бъде нестандартна учебна година. Все още незнаем дали училищата ще бъдат затворени 2 седмици или повече. Сега най-важното е да запази здравето на учителите и учениците“, коментира д-р Юлиян Петров от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Според него въпросът с отпуските тепърва ще се обсъжда, но той е убеден, че ще се намери правилното решение. По думите му според синдиката добре да има допълнителен целеви отпуск само за тази година за учителите, които изчерпят платения си отпуск заради извънредното положение. „Ще преговаряме, има време за това. Не трябва да мислим, че нещо фатално ще се случи. Годината няма да бъде пропусната“, казва той, припомняйки, че по време на учителската стачка пропуснатите дни са били 44 и системата се е справила.

АЛТЕРНАТИВА

Алтернативен вариант на въвеждането на специални целеви отпуски в законодателството само за тази година е учителите и служителите, които са изчерпали платения си отпуск, през лятото да си пуснат неплатен, като бъдат компенсирани финансово за него. Това е възможно, защото бюджетите на училищата са планирани са така, че през лятото да има пари за покриване на платените отпуски. От неплатените отпуски на съответните служители ще се освободи ресурс, който може да се предостави под формата на допълнително материално стимулиране, коментират експерти. Тази формула може да се приложи като цяло за компенсиране на неплатени отпуски в администрациите, в които има гарантиран бюджет и които не зависят от ежемесечни постъпления като частния бизнес.


image0 (9K)