Как смартфонът ни да работи като нов – седем съвета

Ако усещате, че смартфонът ви е започнал да работи по-бавно, не е нужно да купувате нов. Ето 7 съвета, подбрани от Cheatsheet.com, с които може да направите апарата да работи така, сякаш току-що сте го извадили от кутията – поне за известно време.

1.Обновявайте софтуера. Последната версия на операционната система, независимо дали е iOS или Android, често съдържа обновявания и решаване на проблеми с бъгове, които правят апарата да работи по-гладко и бързо. Можете да проверите дали няма по-нова версия на операционната система от раздела „Настройки“ в менюто. Също така е препоръчително да обновявате и приложенията.

2. Деинсталирайте приложения, които не употребявате. Всеки е инсталирал приложения и игри, които не използва. Най-малкото, за да ги изпробва. Деинсталирайте излишните, защото дори без да ги използвате, те могат да използват ресурси на апарата. Заедно с Android идват и приложения, които не можете да махнете. Спрете действието им.

3.Премахнете фоновите задачи. Имате възможност да намалите ефекта от инсталираните приложения, като настроите по-дълъг интервал за честотата, на която социалните мрежи или имейла се обновяват. Също така изключвайте блутута и wifi свързаността, когато не ви трябват.

4.Почистете основния екран. Android дава възможност за много допълнителни функции, както и поддръжката на уиджети. Но задръстеният с информация и движещи се изображения екран източва батерията и бави процесора. Отстранете иконите на неизползваните приложения и премахнете уиджетите, които не са ви нужни.

5.Намалете анимацията. Анимираните приложения и менюта забавят работата на телефона. Това важи и за динамичните уолпейпъри, които са красиви, но сериозно товарят апарата. В Android първо трябва да активирате настройките за рабработчици, след това ограничете анимациите.
Тук може да видите как става това, както и друг важен съвет, с който визуално ще ускорите работата на апарата. В iOS изключете възможността за ефектите „паралакс“ и „разширяване“ (Zoom) на приложения. За да стигнете, следвайте пътя Settings > General > Accessibility.

6.Разчистете. Ако сте деинсталирали много приложения, но все още нямате достатъчно свободно място, изчистете това, което се е насъбрало в папката изтеглени файлове и изтрийте старите и ненужните снимки, като преди това не зебравяйте да им направите копие някъде в Облака. Почистете историята на приложения като браузъри, както и кеша на приложенията.

7.Възстановете операционната система. След всяко пълно зареждане на телефона се препоръчва рестартирането му. Така той се изчиства от фоновото действие на някои приложения и подобрява действието на оперативната памет. Но ако и това не помага, направете пълно възстановяване в първоначалния му, фабричен вид. Внимание: това ще изтрие цялата информация, която може би сте трупали с години. Направете бекъп.

Източник: http://clubz.bg/


image0 (9K)