Как се справиха? Десет страни, които вече проведоха избори по време на пандемия

Нидерландия организира гласуването включително и в религиозни храмове.

Най-малко десет страни проведоха избори в последната година в условията на пандемия. По-развитите от тях приеха специални мерки, които да позволят на избирателите под карантина да гласуват. За други пандемията се оказа твърде голямо изпитание. В почти всички държави съществуват различни форми на дистанционно, ранно или машинно гласуване.

I Доброволци в Португалия

В семейството на Ана Гамейро всички са с положителна проба за коронавирус. Те са едно от хилядите домакинства в Португалия, заразени с вируса. Ситуацията налага семейството на Ана да бъде поставено под карантина точно преди президентските избори в страната, на които те смятат да гласуват.

За тяхно облекчение гласуването от вкъщи е възможно. Това е едно от предизборните решения на португалските власти за изборите, които се проведоха през януари на фона на рекорден брой случай от заразени. Около 13 хиляди души са избрали да гласуват от домовете си, а дни преди изборния ден доброволчески екипи са посетили гласоподавателите, за да проверят самоличността им и да предоставят бюлетини.

I Отделни часове за гласуване под карантина

Една от първите страни, които проведоха национални избори в условията на пандемия, беше Южна Корея. Страната никога не е отлагала избори, дори и по време на Корейската война през 1952 г., когато изборите се провеждат въпреки обявеното извънредно положение.

На изборите през април хиляди гласоподаватели под карантина са се регистрирали да упражнят правото си на глас. За тях бяха предназначени специални избирателни секции, а гласуването се осъществяваше в последните два часа от изборния ден. Поради наложена забрана за използване на градския транспорт от хората под карантина, придвижването до урните се осъществяваше само пеша или чрез личен автомобил. Пациентите с коронавирус имаха възможността да гласуват по пощата.

„В началото бях разстроена, защото си мислех, че няма да мога да гласувам. Но след като научих, че ще мога съм много благодарна. Мисля, че това гласуване е много интересно и специално“, споделя пациент от Южна Корея.

I Гласуване от автомобила или в няколко дни

В Чехия правителството насрочи специален ден за всички гласоподаватели под карантина. Те гласуваха от автомобилите си в специално построени за целта избирателни секции, като не им беше позволено да напускат превозните си средства. „По-добре е така, отколкото да не гласувам“, казва чешкият гражданин Петр.

Нидерландия провежда в момента парламентарни избори, които ще протекат в продължение на три дни. В първите два дни гласуват само уязвимите групи и по-възрастните избиратели, а последният ден е за гласуване на всички останали. Гласува се и дистанционно. Изборите протичат в условията за вечерен час, въведен в страната за първи път от Втората световна война насам.

I Гласуването като престъпление

В същото време за йорданските избиратели, боледуващи от коронавирус и тези под домашна карантина, гласуването се оказа престъпление. Властите в Йордания обявиха, че няма да допускат тези граждани до изборните секции, защото това е в нарушение на Закона за обществено здраве. В местните медии се съобщава за повдигнати обвинения срещу мъж с коронавирус, който е направил опит да гласува в изборния ден.

По особен начин се отличават и президентските избори в Бурунди, които се проведоха без прилагането на каквито и да било мерки срещу вируса. От началото на пандемията властите в източноафриканската страна не са наложили никакви ограничения, а обществената информация за вируса е оскъдна. По време на предизборната кампания през май се наблюдаваха масови събирания, а изборният ден протече с големи опашки пред секциите.

I Пандемията и избирателната активност

Въпросът „колко души ще отидат до урните“ винаги е на фокус в социологическите проучвания, но страхът от това отговорът да е „твърде малко“ се засили с настъпването на пандемията. Властите във Франция опитаха да предотвратят опасността, като удължиха часовете за гласуване и разрешиха на уязвимите граждани да посочат човек, който да гласува вместо тях. Въпреки тези възможности Франция отчете рекордно ниска активност – с 20 пункта по-малко от предишните местни избори.

По данни на Международния институт за демокрация и електорална подкрепа страхът от коронавирус е ключов фактор за отчетената ниска избирателна активност в страни като Франция, Северна Македония и Румъния.

Висока избирателна активност обаче беше регистрирана на изборите в Полша, Южна Корея и САЩ. Тази в САЩ беше стимулирана чрез възможността за гласуване по пощата. Рекорден брой от над 80 милиона американци избраха този начин на гласуване. Дистанционното гласуване беше обект на обсъждане по време на предизборната кампания и претърпя правни изменения в редица щати.

I България: не може по пощата

Правни изменения в начините на гласуване бяха предложени и в България. Сред предложенията беше и възможността за гласуване по пощата, но до промени в Изборния кодекс не се стигна. Въпреки това в Закона за извънредното положение бяха приети изменения, които ще позволят на гражданите под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии. За сметка на това гражданите, които ще са в изолация три дни преди вота, ще бъдат лишени от правото да упражнят гласа си.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)