Как се проверява чистотата на меда

Проверете етикета на буркана

Проверете етикета, ако медът е от магазина. Много хора не поглеждат отблизо етикета на хранителните продукти преди да ги купят, а след това разбират, че са купили нещо, което наистина не са искали. Проверете марката, съставките и добавките ако има такива.

Структура на меда

Структура – кристализиралия мед е винаги чист.
Тест за разтваряне

Разбъркайте една супена лъжица мед в чаша вода. Ако медът не е чист ще се разтвори във водата понеже най-често добавка към меда е сироп от глюкоза, която се разтваря. Ако е чист меда ще се събере на дъното, без разтваряне.

Тест с пламък

Натопете памучен тампон в меда и махнете излишните капки за да се получи фитил. Слаб мач или свещ и задръжте напоени края на в пламък. Ако фитила изгори това е знак, че медът е чист. Ако не гори това обикновено означава, че медът съдържа вода, която не допуска изгарянето. Ако медът съдържа само малко количество вода, тя все още може да изгори, но ще чуете пращене.
Тест за попиване

Наливат се няколко капки мед върху попивателна хартия. Ако се абсорбира медът не е чист. Ако нямате попивателна хартия, излейте малко мед на бял плат, след което го измийте. Ако има някакво петно останало от меда значи не е чист.

Тест с мравки

Оставете малко мед в близост до мравки. Пчелите добавят към меда вещества за опазване от насекоми, мравки и др. Ако мравките се съберат наоколо то тогава медът не е чист. Мравките няма да се навъртат около чист мед.
Тест с изливане

Налива се меда много бавно от буркан или бутилка. Ако е чист мед струята ще се завърти по посока на часовниковата стрелка. Това се дължи на несиметричната структура на молекулите на меда.

Източник:zajenata.bg


image0 (9K)