Как се правят технически прегледи по втория начин

Скрита камера на NOVA показва как се правят технически прегледи по втория начин

[ad id=“225664″]

Скрита камера на NOVA показва как се правят технически прегледи по втория начин. Порочна практика, която създава опасности на пътя. Заради пропуск в системата автомобили без платен данък, без документи и дори с технически повреди получават талон за годишен преглед.

В един от пунктовете за годишни прегледи в столичния квартал „Бенковски” се чака поне два часа на опашка. Причината – преглед там се минава бързо, лесно и без да се плати задължителния годишен данък на колата. Преглед по правилата в този пункт струва 35 лв. Преглед без документ за платен данък – само 5 лева повече. Автомобилът пък не е проверен за основни технически изправности.

[ad id=“263680″]

За да излъжат системата и да получим талон за преглед, без да сме платили данък, от пунктовете избират една от 11-те общини, чиито бази данни не са свързани със системата на Агенция автомобилна администрация. Така се оказва, че стотици автомобили със софийска регистрация фиктивно се вписват в малката Община Борино, където такива коли не съществуват.

„Само при вчерашния случай, който проверихме, 46 автомобила са минали без платен пътен данък на един пункт. Той е рекордьор с 8000 такива прегледа, които ги доказваме в момента”, коментира в „Здравей, България” Красимир Сребров, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“.

Той призна, че има пропуск в информационната система, тъй като регистърът в общините и този в „Автомобилна администрация” не са синхронизирани. В момента се работи по актуализацията на системата.

„Най-вероятно днес ще бъдат съставени 40 акта за неизрядните коли. Глобата е по 1500 лева”, коментира Сребров.


image0 (9K)