Как се открива музей „с личното съдействие на министър-председателя“

Един детайл от откриването на новия Музей на розата в Казанлък от вчера е обект на обсъждане в социалните мрежи – до входа има табела, според която музеят е „изграден от правителството на Република България с личното съдействия на министър председателя“.

Снимката беше споделена в личния профил на премиера Бойко Борисов заедно с още над 100 кадъра от откриването и предизвика въпроси и неодобрение не само заради правописната грешка, но и заради чуденето какъв личен ангажимент може да е имал премиерът, при положение че проектът е осъществен с публични средства.

С личното съдействие на данъкоплатеца Спиро

„Скъпи приятели, тази табела не отразява правилно нещата и предизвиква въпроси. Първо този музей е изграден с НАШИ ПАРИ. Второ наши служители са извършили трансфера на парите НИ до строителя, за което сме им платили добре. А най-интересният въпрос е как, аджеба, един от нашите най-добре платени и обгрижвани служители, “ лично е съдействал“? Има ли музеи, за които не е съдействал? В какво се изразява личното съдействие? Няма ли законови норми, които са еднакви за всички музеи?“, пита един от споделилите снимката във „Фейсбук“.

В дискусията граждани припомнят, че такива надписи „слагали фараоните, султаните и други подобни монарси на постройките, платени и изградени от народа“, а по тази логика на фишовете за заплати на министрите трябва да фигурира и надписа „с личното съдействие на данъкоплатеца Спиро“.

Една инициатива на общината

От пресцентъра на Министерския съвет заявиха за „Дневник“, че табелката е инициатива на Община Казанлък и по никакъв начин не е била съгласувана с премиера или екипа му. Оттам допълниха, че кметът Галина Стоянова обяснила на откриването с подробности каква точно е заслугата на Борисов.

В неделя Стоянова, избрана за кмет на Казанлък от ГЕРБ за втори мандат, разказа на церемонията, че от години ръководството на града искало да се направи такъв самостоятелен музей. Досега той се помещавал на приземния етаж на сградата на Института по розата и етеричномаслените култури, където голяма част от експонатите не можели да намерят място. Там се водели всички делегати и туристи, но със страх сградата да не се срути около тях.

Когато и Борисов бил на посещение през 2014 г., Стоянова му разказала за мечтата на местните за музей на розата и тогава той поел ангажимента да задейства необходимите процедури, за да стане това възможно.

Впоследствие в поредица от решения на Министерски съвет, предложени от министър-председателя, на общината бил прехвърлен имот, в който да се помещава музеят, и били отпуснати необходимите средства – половин милион лева, отпуснати миналия юни. През януари 2016 г. са отпуснати още 500 хиляди лева за довършване на проекта, обясни кметът на Казанлък.

„Само един голям човек и управленец може да прецени, че в трудното време трябва да съхраняваме символите си. И най-важният – розата. Това е министър–председателят Бойко Борисов“, каза Стоянова от трибуната след като благодари на Борисов за съдействието.

Формулировката за „личното съдействие“ на министър-председателя за създаването на музея е част и от официалното съобщение на пресцентъра на Общината за откриването: „Новият музей на розата е факт благодарение на личния ангажимент, който пое министър-председателят Бойко Борисов пред всички българи, за да запази националния символ – розата“, се казва в него.

Самият Борисов в неделя се похвали с откриването на музея, като не пропусна повода да направи хаплива забележка към БСП, че не е допринесла за откриването му, макар цветето да е символ на партията. Новият дом на розата е на всички жители на Казанлък, на всички българи и на всички туристи, „да видят и те, че най-славното нещо в света е розовото масло.“, каза още премиерът, а към кметицата се обърнал с думите: „Става много красиво, браво!“.

Източник: dnevnik.bg


image0 (9K)