Как „Св. Георги Победоносец“ в Стара Загора, ви гарантира професионална реализация с добро заплащане

Разговаряме с Драгомир Петков, директор на Професионалния колеж по сигурност и охрана „Св. Георги Победоносец“ – град Стара Загора относно готовността на учебното заведение за прием на колежани. Разговаряме и за причината колежът да се радва на голям интерес, а образованието в него да гарантира добра реализацията на завършилите.

Драгомир Петков е и преподавател по Криминалистика в професионалния колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победеносец“. Завършил е магистратура във Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ) -Варна . 

Г-н Петков, кога е създаден Колежът по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“ – Стара Загора и какви специалисти подготвя?

Колеж по охрана и сигурност „ Св. Георги Победоносец“ e лицензиран от Министерство на образованието и науката през 2006 година. Основател на колежа в Стара Загора е Маноил Манев, а създател на веригата колежи е ген.-майор Румен Ралчев. Колежът е уникален и единствен за страната. В него се обучават кадри в професионално направление „Сигурност“.

Какви специалисти преподават в колежа?

Обучението се извършва от водещи професионалисти в областта на сигурността – служители на Национална Служба за Охрана /НСО/, Специализиран отряд за борба с тероризма /СОБТ/, Военна полиция, преподаватели в Академия на МВР, експерти в частни охранителни фирми.

Кои са предимствата на колежа от гледна точка на изучаваните дисциплини? Реализират ли се успешно завършилите колежа?

Колежът е специализиран само за обучение в направление „Сигурност” и само за охранители. Обучението се извършва по авторски учебни планове и програми, утвърдени от Министерството на образованието и науката. Колежаните изучават специална психология, оръжезнание, стрелкова подготовка, бойни приложни техники, право, криминалистика. Курсът на обучение е 2 години. Завършилите колежа получават ІV-та степен на професионална квалификация, която е и най-високата степен.

Колежаните могат да продължат обучението си за придобиване на висше образоване без приемен изпит във Варненски свободен университет и Нов Български Университет.

Колежът разполага със съвременна материално-техническа база. Ежегодно провеждаме и тренировъчни лагери! Каним гост-лектори и инструктори.

Всички завършили нашето учебно заведение са реализирани в сферата на сигурността. Имаме наши кадри в много частни охранителни компании, в МВР, НСО, Министерство на отбраната /МО/, в банки.

Участват ли вашите възпитаници в различни спортни състезания, в какви спортове и какви успехи имат?

Нашите възпитаници участват в международните състезания „Бодигард”, а те се провеждат между службите за сигурност на много страни. Вътрешните състезания са всеки месец – стрелба, кикбокс.

Световна купа Бодигард Стара Загора

Как се осъществява приемът в Колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“ – Стара Загора?

Приемът в колежа се осъществява след завършено средно образование. Изпитите са два – изпит по физическа подготовка и изпит за психологическа пригодност за обучение. Завършилите спортно училище са освободени от изпит по физическа подготовка.

Знаем, че осъществявате социална политика през годините. В какво се състои тя?

Колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“ подкрепя обучението на деца в неравностойно положение /сираци, полусираци/, близнаци, братя и сестри. Те не полагат приемни изпити и при формиране на учебната такса ползват 50% намаление.

Какво предстои на Колежа по сигурност в Стара Загора?

Нашата визия за бъдещето е да създаваме професионалисти по безопасност, охрана и сигурност. Хората, които обучаваме, придобиват професионални умения, които са им полезни не само в бъдещата им работа, но и в техния личен живот. Сега организираме възпитаниците ни да придобиват и шофьорска категория „B“ плюс майсторско шофиране, за което ще бъде издаден сертификат.


image0 (9K)