Как правилно да спим при болки в гръбначния стълб

Положението на тялото по време на сън влияе на изчистването на токсините от мозъка и неговата добра функционалност.

Изследователи от университета в Стон Брук са установили, че най- полезно е да се спи на една страна. Именно в това положение се осъществява изчистването на токсините от мозъка най- ефективно. Освен това, намалява се риска от развитие на болестта на Алцхаймер и Паркинсон и на още редица неврологични заболявания.

[ad id=“225664″]
С помощта на контрастна магнитно- резонансна томография, изследователската група начело с доктора на медицинските науки Хелен Бенвенист доказали тезата. Най- ефективно се отделят и изчистват токсините от мозъка при странично положение на тялото по време на сън.

По време на изследването учените поставяли доброволците в това положение и наблюдавали нощния им сън, като пречели те да заемат друга поза – на гръб или по корем. Друг интересен извод е, че страничното положение за почивка на тялото също влияе на изчистването на токсините и състоянието на мозъка.
Препоръките на учените към хората:
Възрастните хора не бива да спят по корем- когато спим в поза по корем, рязко обръщаме главата наляво или надясно, кръвообращението се нарушава и се създава опасност от инсулт.
Как да спим при болка в гръбначния стълб? Най- добре е да се спи на дясната страна, а левият крак да е сгънат в коляното и положен на леглото. Дясната ръка може да се постави под възглавницата, а лявата- върху тялото или на леглото.
Тази поза избират несъзнателно почти всички хора, страдащи от болки в гръбначния стълб. При невралгии е най- добре да се спи на болната страна, така коренчетата на нервите в гръбначния стълб не се раздразват допълнително.


image0 (9K)