Как орхидеята да радва очите ви през цялата година

Трябва да следвате тези правила, за да цъфтят орхидеите ви през цялата година.

Гледайки цъфтящите орхидеи, много от нас дори не се замислят дали да си купят това необикновено растение или не. Разбира се, купувайте! Но дали ще може да цъфти и вкъщи?

Всеки знае, че орхидеята е доста капризно растение и изисква специално внимание. Възможно е да постигнете повторно цъфтене от него, ако знаете всички фактори, допринасящи за това и спазвате определен начин на грижа. След това цъфтежът на орхидеите ще трае от 2 до 6 месеца. А някои видове, като phalaenopsis или vanda, могат да цъфтят през цялата година.

За да цъфти орхидеята …
Честотата на цъфтене на орхидеите зависи от спазването на определени правила за грижа. За да разцъфне растението, трябва да запомните тези важни условия, които допринасят за това.

1. Разберете възрастта на орхидеята
Ако сте купили растение без цвят и то не бърза да ви зарадва с цветонос, може би е твърде младо. Различни видове орхидеи цъфтят на възраст между 1,5 и 3 години. За да установите, че орхидеята е в цъфтежна възраст, трябва да броите броя на листата. При възрастните растения, готови за цъфтене, те трябва да бъдат от 5 до 8. Ако цветоносите на орхидеята се появяват по-рано, не винаги е добре. Факт е, че твърде младото растение може да няма достатъчно сила, за да се възстанови от цъфтежа и орхидеята може да умре.

2. Не местете саксията
Много хора знаят, че движението за орхидеята е истински стрес. Това цвете не харесва дори дребни движения. Орхидеята реагира на позицията по отношение на светлината. Ето защо, ако има нужда от пренареждане на плота с растения, е необходимо да се постави от същата страна на източника на осветление, както преди. Също така, не местете орхидеята по време на поливането. Движението неблагоприятно се отразява на растежа на цвета, особено по време на появата на цветонос.

3. Обърнете внимание на корените
Както знаете, корените на орхидеите активно участват в процеса на фотосинтеза, така че е важно да се гарантира, че те имат достатъчно светлина. Тъй като не се препоръчва често да премествате орхидеята, трябва предварително да се погрижите за корените. Например, вместо керамични саксии, е по-добре да използвате пластмасови прозрачни контейнери с голям брой дренажни отвори. Не се препоръчва да се вземат контейнери с гофрирани стени за засаждане на това цвете, защото корените му имат особеност да растат на неравна повърхност. В допълнение, остри ръбове и елементи могат да наранят кореновата система, което ще повреди цялото растение.

4. Внимавайте за осветлението
Слънчевата светлина е много важен фактор, който засяга цъфтежа на орхидеята. Без пълен ден (10-12 часа на ден), тези растения няма да цъфтят. Ето защо, през есента и зимата, когато има много малко естествена светлина, цветята трябва да бъдат осветени с лампи. Фитоламптите са специални лампи, предназначени за осветяване на растения: те дават много ярка светлина, без да изсушават въздуха около цветята.
Ако орхидеята пусне цветонос през есента или зимата, тогава трябва да се внимава да не умре поради късия ден. Без допълнително осветление в тъмния сезон, цветът може да спре да се развива или изсъхва. Ако не е възможно осветяването на цялото растение, достатъчно е да се организира осветлението само за цветоноса. Основното нещо е да се уверите, че нито тя, нито самата инсталация се нагряват.

5. Осигурете допустимата температурна разлика
Катализатор за цъфтежа на много видове орхидеи е леката разлика между дневните и нощните температури. Ето защо, за да цъфтят орхидеите, през нощта температурата трябва да бъде с 4-6 ° C по-ниска, отколкото през деня. Разбира се, създаването на такива условия през цялата година е проблематично. Но от края на пролетта до началото на есента орхидеите могат да се държат на открито, където температурната разлика се постига естествено. В по-хладното време, когато цветята вече трябва да живеят у дома, помещенията с орхидеи трябва да бъдат проветрявани. Това трябва да се прави много внимателно, като се има в предвид, че тези растения не понасят течения.

6. Поливайте орхидеята правилно
Трябва да поливате орхидеята, след като почвата изсъхне – това ще ви позволи да избегнете гниене на корените. Тези изисквания важат както през лятото, така и през зимата и са приложими както за бебета, така и за възрастните растения. Има обаче някои изключения. След като прецъфти орхидеята, поливането се намалява с около месец.
В природата, след цъфтежа, орхидеите започват да образуват семена, които се разпръснат в няколко посоки в продължение на няколко километра. Това е възможно само през сухите периоди, но не и през дъждовния сезон. Ето защо е необходимо да се осигури на орхидеята условия, които са възможно най-близки до естествените – тогава цветът ще расте здрав и често ще цъфти.
Преди цъфтежа и по време на него орхидеята се нуждае от по-интензивно поливане от обикновено. Освен това, в латентния период, екземплярите с твърди листа и с наличието на псевдобулби трябва да се напояват според основния принцип (приблизително 10-12 дни).

7. Овлажнявайте въздуха около орхидеята.

Друго важно условие за цъфтежа – влажност. Ако не е достатъчно, орхидеята може да спре да расте, или пъпките и цветоносът да пресъхнат преждевременно. За да увеличите влажността в помещението, където расте орхидеята, можете да поставите чиния с вода до цветето. Също така в много сухи периоди (когато къщите включват отопление), растенията трябва да се пръскат. Подходяща влага за орхидеи – от 60% и повече.

8. Изберете правилния тор.

За торене на орхидеи се препоръчва да се използват съединения на основата на фосфор и калий, защото те стимулират появата на цветни пъпки. Освен това използването на такива торове осигурява формирането на здрави и силни цветя. Но торенето на база азот е по-добре да не се използва: този елемент, напротив, потиска развитието на цветоносите.

9. Не се страхувайте да „стресирате“ растението.

Понякога, за да се разцъфти орхидеята, тя трябва да изпита малко стрес. Това се случва, когато всички условия за цъфтеж са изпълнени, а цветето упорито не иска да пусне цветонос. Това понякога се случва, защото орхидеята е прекалено добре. В този случай растението насочва всичките си сили към растеж на зелената маса. Един от начините за стимулиране на цъфтежа е да „шокирате“ орхидеята малко: да се намали поливането или да се премести растението на по-хладно място.

Период на почивка при орхидеите

След цъфтежа орхидеята започва период на почивка, когато започва да се натрупва сила за ново цъфтене. Грижата в този момент не се различава от грижите в други периоди. Цветето все още се нуждае от добро поливане, висока влажност, достатъчно светлина и редовна профилактика срещу болести и вредители.

Що се отнася до торенето и подхранването, тяхната честота и обем по време на почивката трябва да бъдат намалени. Ако има нужда от пресаждане на орхидеята, време е да направите тази процедура точно сега, когато растението вече не цъфти.

Пресаждането е необходимо, ако корените излизат от дренажния отвор или почвата изсъхва бързо след поливането. Като правило, необходимостта от тази процедура се появява след 2-3 години.

Орхидеите са подходящи за рязан цвят?

Какво може да бъде по-красиво от букет от орхидеи? Не всеки вид е подходящ за букети. Нека се опитаме да разберем как да удължим живота на епифитния букет и кои орхидеи да изберем.

Falenopsis, Cymbidium и Pafiopediliums могат да стоят във ваза и да запазят свежестта си в продължение на няколко седмици (а понякога и един месец). Други орхидеи са изложени на риск да не стоят в продължение на часове, да излинеят буквално пред очите ни.
Водата за съхраняване на отрязаните орхидеи трябва да бъде мека и чиста: можете да използвате преварена или филтрирана. Периодично трябва да се допълва с прясна.
Рязаният цвят от орхидеи, както и саксиите с домашно отглеждани орхидеи, се страхуват от твърде високи и много ниски температури. Препоръчва се също да се предпазват от лъчите на яркото слънце.

Превод от руски: Зарата


image0 (9K)