Как немски журналист се сдоби с български паспорт за 2000 евро в Гърция

Кристоф Кюрбел стана Петър Иванов

Малко парче хартия за безгрижно пътуване през Европа – така немски репортер описва българският паспорт. Според него това е предпочитан документ от трафикантите на бежанци и паспортните фалшификатори в Гърция.

[ad id=“263680″]

Кристоф Кюрбел си купил български паспорт в Гърция за 2000 евро, разказва той пред „Билд” (Bild). Така станал Петър Иванов.

Само за последните 3 месеца на гръцките летищата са арестувани 729 бежанци с фалшиви документи. Въпреки това бизнесът на фалшификаторите и трафикантите процъфтява.

Фалшив паспорт в комплект със самолетен билет за Германия струват на един бежанец между 4 и 5 хил. евро. Като българските документи са сред най-евтините. Те имат предимството да гарантират и свободно предвижване в обратна посока.

В Атина, столицата на Гърция не е трудно да намериш човек, от когото да си купиш документ за самоличност.

Кюрбел заявил, че иска да отиде в Турция, а после в Сирия. След като фалшификаторът решил, че журналистът не е германски полицай под прикритие, подлучването на паспорта станало лесно.

[ad id=“225664″]

Журналистът обаче препоръчва на бежанците да си купят италиански или гръцки паспорт. Така е по-лесно да се стигне със самолет до Италия и оттам с влак до Германия, тъй като пътниците от пристигащите самолети от Гърция вече подлежат на по-строг контрол на германските летища.

„В твоята ситуация и български паспорт върши работа, с него ще минеш лесно в Турция”, заявил фалшификаторът.

Цената на българският паспорт била общо 2 хил. евро – 1000 при предаването на снимките и още 1000 при получаването на документа. Срещите между журналиста и фалшификатора ставали в кафене в Атина. Заради коледните празници поръчката малко се забавила и била изпълнена за 5 вместо за обичайните 3 дни. Така Кристоф Кюрбел станал Петър Тодоров Иванов.

източник:  vesti.bg

 


image0 (9K)