Как може да разберем, че организмът ни не може да се справи с глутена в храната

Причината за над 55 заболявания се крие в глутена – растителен протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и др. Това е доказано по научен път, пише dariknews.bg.

Храносмилателни проблеми като запек, газове, подуване на корема и дори стомашно разстройство са симптоми, че организмът ни не може да се справи с глутена.

[ad id=“225664″]

Всеки един от посочените проблеми се проявяват в една или друга степен според възрастта и индивидуалността на организма.

Пилешка кожа

Синдромът keratosis pilaris, известен като „пилешка кожа“, характерна за външната страна на ръцете и бедрата, също е симптом. Keratosis pilaris обикновено е резултат на недостиг на мастна киселина и витамин А, както и на малабсорбция, причинена от глутеновото увреждане на чревната флора.

Емоционални проблеми

Емоционални проблеми, свързани с раздразнителност и внезапни смени на настроението, може да са причинени от глутена.

Кожен обрив

Кератоза и херпетиформен дерматит са две кожни заболявания, които са пряко свързани с въздействието на глутена. Те се изразяват в силен сърбеж, обрив, които се появяват по ръцете, торса, лицето, бедрата и лактите. Други кожи раздразнения, които имитират екзема, може да са сигнал за замърсяване с глутен.

[ad id=“263680″]

Мигрена

Главоболието е симптом на много заболявания. Мигрената, която е комбинирана с ниско съдържание на желязо и кожен обрив, рисува много по-различна картина. Ако имате мигрена, започваща в рамките на 1-2 часа след приемане на храни, съдържащи глутен, това е съвсем обичайно за чувствителност към него.

Малабсорбция на витамини

Ако човек е чувствителен към глутен или не може да го понася, лигавицата на стомаха не може да поема необходимите хранителни вещества от храната. Ниските нива на желязо е разпространен показател на непоносимост към глутен.

Източник: dariknews.bg


image0 (9K)