Как емоциите на бъдещата мама се предават на бебето или защо бременните не бива да плачат

За бременността, раждането и новородените съществуват много книги. Пишат ги квалифицирани медици: психолози и педиатри. Разбира се, трябва да им се доверяваме, но трябва и да не се пропускат индивидуалните показатели на майката и бебето – тяхната физическа и емоционална връзка. Когато майката се радва, в кръвта и се „впръсква“ хормона на щастието – ендорфин, той преминава в кръвта на бебето в утробата и съответно – настроението му се повишава. Бебето в корема на майката, също като нея, умее да се радва и усмихва.

За съжаление, не само радостните емоции на майката се чувстват от бебето- тъгата, стреса, нервността – също. Когато майката е под стрес – тя няма настроение, угнетена е, в кръвта й постъпва хормона кортизол, дори и кортизон. Тези хормони навлизат в кръвта и на бебето, независимо дали мама желае това – тя предава лошото си настроение на още нероденото си дете. А то може да тъгува и да плаче, както е доказано от учените.

Нервното напрежение на майката също се предава на бебето в утробата, от нея към него постъпва адреналин и то започва да се измъчва, страхува и нервничи. Тези видове стрес се натрупват в подсъзнанието му и по- нататък влияят на самочувствието и психиката на детето.

Да разстроиш бебчето е възможно даже и когато то е още в утробата.Настроението на майката се усеща от детето, както и какво разказва, слуша, дали пее или не. Бебето чувства не само любовта и грижата, но и негативните емоции и разочарования.

Затова- когато мама плаче – с нея плаче и бебето. То реагира на гласа, на тона, на движението, даже и на дишането на мама. И затова трябва да сме пределно акуратни, внимателни с това какво говорим, какво слушаме, какво гледаме и даже за какво мислим по време на бременността си. Всичко оказва влияние на характера и поведението в бъдеще на малкото детенце. Струва си да ограничим всички филми, книги, събития, които предизвикват лошо настроение, страх и сълзи.

За да износим и отгледаме весело и щастливо дете е нужно да контролираме емоциите си. Не да скриваме, а да ги контролираме! Затова, скъпи мами, веселете се, усмихвайте се, предпазвайте се от стрес и неприятности!

Намерете начин да се грижите и да радвате себе си, да се оградите с приятни хора и емоции, за да предпазите детето си от негативите. Така и вашето бебче ще бъде радостно и спокойно.


image0 (9K)