Как домашните любимци влияят на здравето ни?

Често домашните ни любимци създават неприятности, но това не може да се сравнява с обичта и предаността, която дават.

Имат и друго предимство – действат като лекарство на стопаните си, пише Дарик.

Учените са убедени, че положителният ефект не се изчерпва с доброто настроение, което носят, но са и полезни за здравето.

Домашни животни, които действат като лекарство:

Куче

Който има куче в дома си няма как да скучае. Сред многобройните забавления са часовете разходки. Те предразполагат към спорт в парка, например джогинг.

Добрият ефект се изразява в няколко килограма по-малко, намален холестерол, набавяне на свеж въздух и превенция на заболяванията, свързани със заседнал начин на живот. Психолозите твърдят, че кучето намалява склонността към нервност, депресия и други психични разстройства.

Котка

Котките са способни да абсорбират отрицателната енергия. Учени твърдят, че усещат физическата болка на стопанина си, намират точното място, лягат на него и го затоплят с тяло.

Според тях тайната на котешкото „лекарство“ се крие в мъркането. Успокоява нервната система, поради звуковите вибрации, нормализира кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Папагали

За папагалите се твърди, че имат благоприятно въздействие върху сърцето и помагат за лечение на заекване.

Освен това повишават тонуса и доброто настроение сутрин с жизнерадостните звуци, които издават.

Рибки

Аквариумните рибки са сред най-добрите лекове за стрес. Достатъчно е само да ги наблюдавате около 30 минути всеки ден, за да се отпуснете, да нормализирате пулса си и да загърбите ежедневните неприятности.

Зайци

Декоративните зайци и другите домашни гризачи се препоръчват на несигурни хора, особено деца. Съжителството с такова животинче помага да се преодолее безпокойството.

Галенето по козината на зайците развива фини двигателни умения, намалява нивото на агресия и тревожност. Смята се, че декоративните гризачи помага при ставни заболявания.


image0 (9K)