Как да учим децата до 3 години, докато ги забавляваме – метод на Монтесори

Монтесори – метод върши чудеса с децата от най-ранната им възраст. Чрез него ще стимулираме естественото им желание да учат и да възпитаваме полезната любопитство. Що се отнася до възпитанието, най-добре е да  се допитате до специалисти, които да ви помогнат да занимавате децата си. Вие обаче може да си помогнете с някои прости игри, които ще забавляват бебетата и ще стимулират интелигентността им.

1. Предложете им всякакъв тип бутилки, буркани, флакони. Махнете им капачките, разбъркайте ги добре и им предложете да ги завинтят сами.

2. Покажете му как биете с гъба и сапун чиниите. Дайте му и то да опита – разбира се, под ваш контрол.

3. Разсипете боб, леща или ориз. Покажете му как се мете с лопатка и метла. Дайте му да опита. Не очаквайте друго чудо, освен това как се бори да се справи с тях. Не подозирате колко забавление и ценен урок му давате.

4. Разлейте вода и му покажете как се трие.

5. В буркан с вода пуснете камъчета, мозайки и разни други дреболии. Покажете му как да ги хваща с лъжица.

6. Сложете в една торба любимите му предмети от (гумени играчки, моливчета, колички и т.н.). Да застане със затворени очи, да ги вади и да се опитва да ги познае. Като порасне, усложнете задачата. Нека се опита да познае в кой от предметите има буква „е“, например.

7. Пригответе му купичка с вода и една празна. Предложете му гъба и лейка – нека да се опита да премести водата от пълната в празната купичка.

8. За оригами са още малки, но като ги накарате да мачкат, сгъват или късат парченца, се развиват чудесни умения.

9. Дайте им торбички с тежести, които са им по силите. Да ги пренасят на малко разстояние като увеличавате постепенно препятствието.

10. Покажете им как се нанизва на връв предмети с някаква дупка

11. Използвайте детски пирончета или кабърки за забиване в морска пяна, пластилин или глина.

13. Скрийте в плътна торбичка с боб някакъв друг предмет с подобна форма. Нека детето да го открие и намери.

14. На подходяща повърхност върху масата разсипете храна, върху която да рисува с пръсти или прибори.

15. Дайте му по-голям магнит, за да привлича дребни (но не опасно дребни) метални предмети.

16. Изсипете му малко веро във вода. Покажете му как се правят балончета и как се движат.

17.Дайте му стари вестници и списания да накъса на парченца. След това му дайте възможност да къса и хвърля във въздуха.

За повечето възрастни тези занимания са прозаични, правят мръсотия или са безсмислени. Като погледнете с очите на малчуганите ще видите как незабележимите неща в ежедневието ви са смайващи и вълшебни за тях. Методът Монтесори ще им открие светът на знанието и тогава ще разберете смисълът на дребните пакости, които детето върши – не от непослушание, а от ентусиазъм да живее.

Още по темата:

Златните принципи на Мария Монтесори за възпитанието на детето

КАК ДА ВЪЗПИТАВАМЕ ДЕЦАТА СИ – СЪВЕТИ ОТ ТИБЕТ


image0 (9K)