Как да укротим хормоните, които влияят на теглото ни

На теглото влияят редица фактори: наследственост, преяждане, липсата на движение, стресът, но също така и хормоните, отговорни за метаболизма- обмяната на веществата. Именно хормоните решават дали да изгарят или да натрупват мазнини в организма ни.

[ad id=“263680″]

Инсулин – Клетките получават енергия от глюкозата. След хранене нивото на глюкозата се увеличава, а задстомашната жлеза започва да отделя инсулин. Той спомага за доставянето на глюкозата в клетките. Образно казано, заедно с глюкозата инсулинът потропва на вратата на клетките и в отговор, клетките отварят вратата и позволяват на глюкозата да навлезе в тях.

Инсулинът ни дава енергия, но заедно с това натрупва и съхранява мазнините. Ако в организма ни нивото на инсулин е високо, то  ще има и натрупване на мазнини в него.

Кортизол– Това е хормонът на стреса. Той се отделя, за да предотврати падането на глюкозата в кръвта. Именно затова стресът предизвиква желание за похапване, особено на нещо сладко. Кортизолът снижава скоростта на обмяната на веществата, за да съхрани енергията в клетките. Ако в организма нивото на кортизол е високо, то и мазнините в него ще се натрупват.

Лептин– Това е хормонът на насищането, които се изработва от мастните клетки и изпраща сигнал на мозъка, че „сте сити“. Той контролира скоростта на метаболизма и решава какво да се прави – да се изгарят мазнините или обратно – да се натрупват. Ако нивото на лептина в организма ви е ниско, вие ще преяждате. Много често падането на нивото на лептин в организма е свързано с недостатъчен сън, затова е необходимо да си изградим правилен режим на сън и почивка.

Тиреоидни хормони – Т3 и Т4 се изработват от щитовидната жлеза и са факторите, активиращи разпадането на мазнините. Ако в организма нивото на тиреоидните хормони е ниско, то мазнините в организма ще се натрупват. От тези хормони зависи скоростта на обмяната на веществата.

[ad id=“225664″]

Какво е нужно да ядем и как да тренираме, за да отслабнем?

Изследванията показват, че оптималната честота на хранене  е 3 пъти на ден.

Строгите диети са стрес за организма. С тях ще отслабнете , но не за дълго, а организмът получава сигнал, че са настъпили трудни времена и е нужно да се трупат запаси „за черни дни“. И в резултат на това, даже и да не ядете много- теглото ви ще се покачва.

Най-добре е да се отслабва бавно, съблюдавайки калориите спрямо възрастта, ръст и теглото си и целия ви  начин на живот. Така ще убедите своя организъм, че не е необходимо да трупа запаси.. Яжте продукти, които не способстват изработване на инсулин- продукти с нисък гликемически индекс – ГИ. ГИ показва какво ще е нивото на глюкозата, след употребата на даден продукт. Например, вместо бързи въглехидрати, яжте белтъчини- те са основният материал за изграждане на мускулите, а колкото по- големи са мускулите, толкова повече калории изгаря организмът, даже в състояние на покой.

[ad id=“218548″]

Упражнения

Когато тренираме, мускулите изразходват запасите на глюкоза и се нуждаят от набавянето й. Оптималното време за тренировки е 1-1,5 часа умерено натоварване. Стигат и 20 минути, ако тренировката е високо интензивна. След такава тренировка организмът продължава да изгаря калории още известно време. Добър вариант е по време на тренировки да приемате напитки, които да държат кортизола под контрол, например айран.

Източник: AdMe.ru


image0 (9K)