Как да спим, за да се будим отпочинали

Ако след 7-8 часа сън сутринта се събуждате уморени и разбити, изпробвайте спане в друга поза.

Специалистите от Националния фонд за съня в Щатите смятат, че неудобното положение по време на сън е една от главните причини, пречещи за пълноценния сън и възстановяването на организма.

На една страна

Мнозинството от хората – около 75%, спят на едната си страна.

Тази поза се смята за най-физиологична и естествена, доколкото е максимално приближена до ембрионалната, в която всеки човек се чувства защитен. Освен това сънят на една страна е приятелски настроен към естествените извивки на гръбначния стълб – този сън отпуска и отморява. По време на спането на една страна рядко се появява хъркане.

Минуси. Сънят на една страна може да наруши кръвообращението в раменете и в ръцете, заради което ръцете могат да изтръпнат.

По корем

Най-рядката сънна поза е по корем – така спят само 7% от хората. Смята се, че тази поза улеснява заспиването, затова ако се въртите в леглото в очакване на съня, изпробвайте да легнете по корем. Спането по корем е полезно за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт – в тази поза дискомфортните усещания намаляват.

Минуси. Много са. Тежестта на тялото притиска вътрешните органи. По време на спането по корем заради изтръпване на врата може да се наруши кръвотока към мозъка – тъкмо заради това хората, спали дълго по корем, често се събуждат зашеметени. В такава поза се затруднява работата на белите дробове – заради притискането на гръдния кош. Затова спането по корем е нежелателно при бронхити, възпаления на белите дробове и при пациентите с хронична обструктивна болест на белите дробове.

Притискането затруднява и работата на сърцето, особено при пациенти с наднормено тегло. Голяма е вероятността от изтръпване и мускулна скованост, тъй като редовното спане по корем провокира хронични заболявания в мускулите и ставите.

На гръб

Специалистите смятат съня на гръб за оптимално полезната поза за нощна отмора. Отпускат се гърбът (сънят по гръб се препоръчва при хората със сколиоза), вратът, заглаждат се мускулите на лицето – за това тази поза е любима на козметолозите, обезпечава се равномерния натиск върху сърцето, което прави тази поза идеална за хипертониците.

Сънят на гръб обаче налага повишени изисквания към качеството на аксесоарите за сън – матракът трябва да е твърд, а възглавниците – ортопедични. Мекият матрак свежда до нула всички предимства на съня на гръб за гръбначния стълб, а високата възглавница може да наруши кръвотока към мозъка.

Единственият минус при спането на гръб е хъркането, което тази поза провокира.

По време на сън човек често променя позата си – той може известно време да спи на гръб, после на една страна или по корем… Възможно е човек да има поза, в която лесно заспива, но по време на сън организмът сам избира удобната за него позиция.

Ако нещата не тръгнат нормално, човек лесно се обръща на друга страна. Не е желателно да се опитвате да контролирате този процес, тъй като това може да ви попречи да се наспите. А недоспиването е много по-опасно за организма, отколкото сънят в една или друга неудобна поза, коментират специалистите.


image0 (9K)