Как да спасим плодовете на доматите, когато пожълтеят листата им

Понякога, вместо торове и пестициди, бихте могли да използвате най-често срещаните продукти като сол, захар, чесън, кисело мляко, горчица.

[ad id=“225664″]

За да спасите плода на доматите, е нужно да ускорите тяхното съзряване. За тази цел обикновено се препоръчва да подхранвате доматите с калий и фосфор.

Но има и по-добър и по-лесен начин. Вземете 1 литър вода и 100 грама сол и с този разтвор напръсквайте болните растения. След пръскането листата ще пожълтяват и ще започнат да окапват, растежът на растенията ще спре и цялата им сила ще се съсредоточи върху зреенето. В допълнение, тънкият слой от сол, който ще се появи върху плода, ще го предпази от по-нататъшно развитие на инфекцията. Като превантивна мярка можете да поръсите с пресен растителен екстракт от чесън (50 грама на кофа с вода) или разтвор на ферментирало мляко (1 литър на кофа вода).

[ad id=“263680″]

Друг проблем – лошо развитие на захарното цвекло. Размерът на корените е малко по-голям от ряпа, а и цвеклото не е сладко. В този случай, също ще ви помогне солта.

Разтворете в кофа с вода 35-50 грама и полейте растението. Наистина подобно подхранване се прави в началото на лятото, когато има по осем истински листа на растенията.

Соленият разтвор се полива не в самия корен, а в браздите на разстояние 10 см от корените.

С пеперудите по зелето може да се преборим, както следва. Пригответе гъст захарен сироп. Изсипете в чиния и го поставете около зелето на високи поставки. Във всеки съд поставете щипка мая. Като резултат от ферментацията се получава особен мирис, който ще привлече вредителите. Прелетелите над примамката зелеви пеперуди ще прилепнат за сиропа и няма да могат да излетят.

[ad id=“218001″]

В дъждовно време има твърде много охлюви. Те развалят листата и плодовете изцяло. Голите охлюви са активни по-често вечер, през нощта или рано сутринта. През деня те се крият някъде на сянка под дъски, в гъста трева. Това са местата, където можете да поръсите със суха горчица.

Извадили вече картофите и сте предполагали каква реколта да очаквате през есента, но ако вашият добив не ви удовлетворява, то направете това следващата година.

В приготвения разтвор от чесън (1 кг счукан чесън в 10 литра вода) е необходимо да държите посадъчния материал за около 8 часа. Това ще ви помогне да дезинфекцирате семената и ще стимулирате растежа на растенията в бъдеще. Опитът показва, че в този случай доходността е по-висока с 30 – 50%.

За гниенето на лука е виновна луковата муха. Забележите ли, че пера по лука пожълтяват – веднага посипете лехата със сол (на 10 кв. м – 1 кг сол) и добре полейте с вода, за да се разтвори солта.

[ad id=“236993″]

Източни: БЛИЦ

Още полезни съвети в ЗАРАТА.


image0 (9K)