Как да си върнем парите при провален концерт?

Напоследък десетки шумно рекламирани прояви отпаднаха от афиша или се оказаха с променени дати. Много често има и оплаквания от лоша организация на концертите или смяна на залата в последния момент.

[ad id=“225664″]

Сред атакуваните в съда са организаторите на концерта на Енрике Иглесиас /лоша организация/, бенефисния мач на волейболната легенда Владо Николов /слаба видимост от трибуната и разполагане на масивна техника до закупените места в залата/, концертите на “Chambao”, DMX и десетки други. Проблемът винаги е един и същ – кой да върне парите ни след разочарованието: продавачът на билети или организаторът на събитието?

 Законът за защита на потребителите е категоричен – виновен е организаторът на събитието. Жалбите към некоректните фирми обаче отлежават с години в съда. Случва се покрай разходите си за провеждане на събитието, те да не разполагат със средства да удовлетворят рекламациите. Нерядко използват вратички и опции за избягване на отговорност, като регистриране на несъществуващи офиси и смяна на имена.

[ad id=“238430″]

Често потребителите и контролните органи дори не разполагат с информация кой е действителният организатор на проявата и какви са отношенията между търговеца, продаващ билети и организатора. Това води до забавяне и неясноти при предявяването на рекламациите, което демотивира потребителите да отстояват правата си и затруднява контролните органи.

[ad id=“255238″]

В момента заради зачестилите претенции се изработват спешни промени и допълнения в Закона за защита на потребителите, които да задължат организаторите да поемат своята отговорност. Очаква се те да бъдат внесени в парламента до началото на ноември. Търговците, разпространяващи билетите, са длъжни да посочат върху тях самоличността на организатора и адрес за предявяване на рекламации, настоява Законът.

Организатори на културни събития, които пускат билети за продажба по-рано от един месец преди провеждането им, вече ще са длъжни да уведомят Комисията за защита на потребителите за датата, часа и мястото на провеждането им месец по-рано. Те трябва задължително да предоставят и данни за регистрация, и адрес на отговорния пред потребителите организатор на събитието.

Новата промяна, която ще подпомогне връщането на парите ни, е задължителната застраховка „Отговорност на организатор на културно събитие”, която фирмите вече ще сключват. Тя покрива рисковете от неплатежоспособност или несъстоятелност на организатора при непровеждане или съществена промяна на обявения концерт. Включването на разхода по застрахователните вноски няма да оскъпи билетите. То обаче ще гарантира на потребителите, че рекламациите им ще бъдат удовлетворени.

offnews.bg


image0 (9K)