Как да се спасим от комарите изключително лесно

Едно от очарованията на годишния отпуск е възможността да й се насладим на открито. Единственото лошо на забавленията сред природата е не нетърпимата жега, а нападението на орляците насекоми – опасните кърлежи, мухи и…вбесяващи комари!  Ужасният шум, който издават е сигурен знак, че скоро ще бъдем нахапани, а дни след това ще се наложи да се справяме със сърбеж и грозни белези по тялото.

[ad id=“225664″]

Хубаво е да почистите съдовете със застояла вода, които държите, без да искате в двора. Внимавайте какви парфюми използвате, защото натрапниците обожават сладкия мирис на цветя и плодове! За да се радваме на прохладата от отворените прозорци, вечерята на открито и оскъдните дрехи, „въоръжете” се със:

Саксийни растения

Комарите ненавиждат определени цветя и билки, за които не е нужно да имаме градинка. Посадете в саксия растения като босилек, розмарин, лавандула, здравец, мента, невен. Ароматът им е силен, приятен и гони натрапниците далече. Когато се затопли обикновено изнасяме саксийните растения на открито. Някои от тях е хубаво да оставим в стаята, за да се радваме на спокоен сън.

[ad id=“263680″]

Ароматни масла

Масажът с масла има успокояващ и отпускащ ефект, но се оказва и особено ефикасен, когато искаш да се отървеш от „кръвопийци”. Заредете се с лавандула, валериана, евкалипт, чаено дърво или кедрово масло. Можете с няколко капки от тях да подобрите нощния си крем или лосиона за тяло. Ако не ви е до масаж, просто с обилно напоена кърпа да минете по перваза на прозорците и вратата на терасата! Този силен аромат ще държи вредителите далеч от стаята ви толкова ефикасно, колкото „таблетки” срещу комари.

Борови шишарки и хвойна

Ако почивате в планината или на село, със сигурност обичате да вечеряте в двора. Освен сезони салати и плодове, се заредете с метална кофа или запалете огън на открито. В жарта сложете десетина шишарки или стръкове хвойна. Силният аромат ще е приятен за вас и убийствен за комарите!

[ad id=“236993″]

Лимонада за вас, лимон с карамфил – за тях

Просто средство като разрязан лимон и „украсен” с карамфилови зрънца прокужда насекомите далеч. Поставете ги в чинийка на нощното шкафче и ще спите като ангел – необезпокоявани нито от жужене, нито от ухапване на комари.

Домати

Любимата ви салата от домати ви осигурява великолепен „параван” срещу нападателите. Листата на растението са толкова им ненавистни, колкото ухапването им за вас.

[ad id=“236999″]

Ако вече сте пострадали:

Ухапване от комари е неприятно, но лесно лечимо с природни средства. Не е нужно да купувате скъпи мазила от аптеката, ако си имате градина.

Лук и чесън

Нарязана глава лук или намачкана скилидка чесън успокояват отвратителния сърбеж и лекуват пораженията бързо.

Оцет

Той е балсам за тялото, ако сте нахапани. Лесно ще научите децата, че вместо да се чешат, по-добре е да се намажат. Напълно безопасно е!

[ad id=“218001″]

Сода

Лъжичка сода бикарбонат в кафена чашка е другият спасителен разтвор за вбесяващото чувство, което ни обзема след като сме били нахапани.

За възрастни:

Не разрешавайте на децата, но вие спокойно можете да намажете пострадалото място с етилов спирт, кислородна или нагрята кафена лъжичка. Тези средства не могат да се поверят без надзор на децата, но са великолепен начин да се справите с ухапвания от комари.

Всичко за комарите – четете ТУК

Източник – Жена на върха


image0 (9K)