Как да се предпазим от слънчевите алергии

Слънчевата светлина може да провокира различни алергични реакции като слънчева уртикария и фотодерматит, а лечението е трудно и изисква време, пише в социалната мрежа за здраве CredoWeb д-р Малена Герговска, специалист по кожни и венерически болести.

[ad id=“225664″]

Слънчевата алергия лесно се познава по разпределението на обрива. Провокираните от слънце кожни обриви обхващат различни области от кожата, изложени на слънце – лицето (най-често челото, бузите, брадата), както и ушните миди. Засягат се също деколтето, шията, както и ръцете, но без кожата, която е покрита от дрехи.

Видове слънчеви алергии:

Слънчевата уртикария и фотоалергичният контактен дерматит са най-честите фотоалергии.

[ad id=“263680″]

Слънчевата уртикария засяга хора основно във възрастта между 8 и 75 години. В някои случаи тя е свързана с конкретен фотоалерген, а в други се провокира от прием на лекарства, които водят до повишена фоточувствителност. В последно време се описва и трети тип слънчева алергия, която се появява след процедури като премахване на нежеланото окосмяване с лазер или IPL. В тези случаи сърбящият обрив се появява обикновено между 6 и 72 часа след първата процедура. Обривът е разположен около фоликуларните отвърстия на космите и обикновено преминава до 7 дни.

[ad id=“236999″]

Фотоалергичният дерматит се появява в случаите, когато върху кожата се нанесе крем или лосион и след това се излезе на слънце. Причината се дължи на наличието на определени фотосенсибилизиращи съставки в някои козметични продукти, които под въздействието на УВ-А лъчите се превръщат във фотоалергени. Това най-често се случва, ако се прилагат ароматизирани козметични продукти. Подобна реакция може да се дължи и на лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, като обривът клинично наподобява екзема. Този вид обрив се диагностицира с фотоалергичен тест – фотопач.

[ad id=“237001″]

Интересна и особена форма на слънчева алергия е полиморфната светлинна ерупция. Обривът при различните пациенти стои много различно и оттам е дошло и наименованието „полиморфен”. Наблюдават се червени малки петна, мехурчета, дребни пъпчици или големи плътни плаки, като оплакванията обикновено са придружени от силен сърбеж в засегнатите участъци. Жените са засегнати 2-3 пъти по-често от мъжете, като заболяването започва през първите 35 години от живота.

Най-често кожните обриви се появяват в началото на отпуската при първите по-интензивни излагания на слънце и преминават, когато пациентът се завърне вкъщи.

[ad id=“238430″]

Специфичен вид слънчева алергия, която се дължи на дългогодишно „злоупотребяване” с излагането на слънце, е т.нар. хроничен актиничен дерматит (фотосензитивен дерматит). Характеризира се с екземни промени по участъци от кожата, изложени най-много на слънце, като лицето, ръцете, деколтето. Засягат се по-често мъже, най-вече след 60 години. При тези пациенти често има алергия към различни растения или парфюми. Смята се, че може да се дължи на променена реактивност към УВ-А и Б лъчите.

[ad id=“236993″]

Как да се предпазим и начини за лечение:

Лечението на кожните алергии е трудно, като включва най-вече стриктно избягване на слънцето, прилагане на фотозащитни кремове с висок фактор, носенето на защитно облекло – шапки, шалове, подходящи дрехи.

Слънцезащитните кремове е препоръчително да бъдат с висок фактор и да се нанасят 15 до 30 минути преди излагане на слънце, като през два часа процедурата се повтаря. За повлияване на сърбежа и успокояване на възпалителните реакции се използват локални кортикостероиди, а при тежки, неповлияващи се от лечението случаи се прилагат антихистамини и системни кортикостероиди. При липса на терапевтичен ефект се прилагат и други лекарства.


image0 (9K)