Как да се преборим с гъбичките по краката?

Гъбичките по краката са истински кошмар – упорити, неприятни и съвсем не са безобидни. Как да се преборите с тях?

Ако имате суха и напукана кожа, мехури по стъпалата, цепене на ноктите, сърбеж или неприятен мирис, тогава може да сте жертва на гъбички. Това се дължи на отслабнала имунна система.

Сезонът на гъбичките е целогодишен. Пролетта и есента се появяват, защото краката са в затворена обувка и лесно се запарват. През лятото може да прихванете от пясъкът и басейните, а зимата – невъзможността да сменяте ботушите всеки ден и изкуствената кожа, от която са направени.

Ако и вие се оплаквате от гъбички по краката, ето няколко начина, с които да ги преборите.

Обувките

За гъбичките по краката обувките са от изключително значение. Изхвърлете всички обувки, които вече не носите и са стари или износени. Другите се опитайте да почистите отвътре или пък ги изкарайте да се проветрят и да се напекат на слънце. Лекарите съветват да не слагате един и същи чифт всеки ден, а да имате два, които да редувате. Идеята е да дадете време на обувките да подишат (необходими са поне 24ч).

Лична хигиена

Личната хигиена е много важна. Когато се къпете, обърнете специално внимание на ходилата. Измийте ги добре със сапун и гореща вода, особено по гънките покрай пръстите – любимо място на гъбичките. Желателно е това да става непосредствено преди излизане от банята. След това хубаво ги подсушете, защото бактериите обичат влажните места. Колкото по-неподдържани и големи са ноктите на краката ви, толкова по-голям е шансът там да се задържат микроби или влага, които да се превърнат в предпоставка за микоза.

Хигиена на дома

В случай, че сте склонни към заразяване с гъбички по краката е важно да почиствате и дезинфекцирате пода на банята. Желателно е  да не ходите боси по пътеки и килими, защото може да прихванете и да заразите някого.

Рецептите на баба

На помощ идват бабините рецепти. Някои съветват тези, които се оплакват  от гъбички да киснат краката си в разтвор от вода и оцет в продължение на 20 мин. – веднъж на ден. Киселинността на оцета убива бактериите и не позволява на микозата да се разпространи.

Други препоръчват чесъна като изпитано оръжие. Натъркайте заразените места с няколко капки сок от чесън или с прясно обелена скилидка половин час преди да си легнете. После обуйте памучен чорап и на сутринта задължително минете през банята. Антибактериалното действие на чесъна убива гъбичките още в зародиш.

Подобни масажи може да си правите и с масло от чаено дърво или евкалипт. И двата варианта ще ви помогнат да ограничите микозата, но не са достатъчно силни, за да я преборят. Затова ги използвайте като допълнително средство към предписаното ви лечение.

Друг проблем е, че гъбичките по краката напомнят за себе си със сърбеж или болка. Ще успокоите симптомите, като намажете болното място с кисело мляко.

Още съвети за борба с гъбичките по краката:

  • Приемайте повече витамин Е – той подхранва кожата и има антибактериално действие.
  • Ограничете сладкото, ако то ви причинява други кожни проблеми. Не е изключено микозата да е породена от него.
  • Носете памучни чорапи, тъй като те абсорбират влагата.
  • Когато посещавате обществени места като басейн, боулинг или сауна, задължително си носете обувки от вкъщи.

image0 (9K)