Как да се възстановим сами с някои точки на дланите ни

Дланта е своеобразна карта на нашето тяло…

На нея лежат точки, наречени рефлексни зони. Чрез тях тя има „достъп“ почти до всяка част от организма. Ако познаваме тези точки, умеем да ги напипаме и знаем как да ги масажираме, можем сами да си помогнем, когато чувстваме нервно напрежение или досадни болки.

..

Масажите на точките, които се намират на дланите ви, разбиват блокадите по енергийните пътища на тялото. За да потече енер­гията отново и безпрепятствено, трябва да дишате правилно. Това става по следния начин:

Повдигайте раменете високо и издишвайте. След това ги отпус­кайте и вдишвайте. Повторете движението 3 пъти. Така ще се научите да дишате равномерно, а не рязко и бързо.

  1. Подпомага сър­дечната дейност

Когато ви мъчи сърцебиене, чувствате пулса си ускорен или имате проблеми с кръ­вообращението, масажирай­те с палец дланта, която се намира между малкия и безимения пръст. Така ще стимулирате циркулацията на кръвта и ще подобрите кръвообращението на орга­низма.

  1. Премахва болки в главата

Масажирайте поотделно върха на всеки пръст. Това действие помага при главо­болие и при стресови ситу­ации. Мисленето ви посте­пенно се избистря.

..

  1. Помага при запек и разстройство

Когато функциите на черва­та са нарушени и ви мъчи за­пек или разстройство, ще ви помогнат масажите в осно­вата на дланта – един пръст по-високо от китките. Те нормализират дейността на червата.

  1. Успокоява стомаха и подобрява съня

Най-важната точка за от­пускане при нервно напреже­ние е тази, която успокоява слънчевия сплит. Той „свърз­ва“ всички нерви на органите, които се намират в коремна­та област. Точката, която съответства на слънчевия сплит, се намира в средата на дланта, точно между бе­зимения и средния пръст. Масажите в тази точка по­магат при болки в корема или безсъние, предизвикани от нервно напрежение.

..

  1. Отпуска болките във врата

Напрежението във врата е типичен симптом на стре­сова ситуация. Помага лек масаж на онази рефлексна зона, която е разположена в тясна ивица в основата на пръстите.

  1. Облекчава болките в гърба

Масажирайте долната част на дланта по продължение на палеца. Всеки прешлен на гръбначния стълб има там определена точка. Но тъй като е трудно да я локализи­рате, масажирайте активно цялата област.

  1. Успокоява очите

Зрението се изтощава и отслабва при продължител­но четене или работа пред компютъра. Появяват се болки в очите от напрягане на мускулчетата им. Помага масаж в основата на показа­леца и средния пръст.

..

  1. Срещу стрес от силен шум

Всеки шум опъва нервите ви, все едно дали това са тът­нежът на улицата, виковете на децата или шумен спор. За да се успокоите и възвър­нете вътрешния си баланс, масажирайте в областта на малкия и безимения пръст.

  1. Против възпаления на пикочния мехур

През есента и зимата нас­тинките често предизвик­ват възпаления на пикочния мехур и болки в бъбреците. Затова масажирайте лекич­ко точката в средата на дланта. По този начин ста­билизирате и функцията на бъбреците.

Източник: domashenjurnal.bg


image0 (9K)