Как да разберем какво знае за нас Фейсбук?

Как да разберем какво има за нас на сървърите на „Фейсбук“?
[ad id=“225664″]
Пазят се всички постове, снимки и видео, разговорите в лични съобщения, думите, които сте използвали, емоциите, които са ви подтикнали към това…
[ad id=“263680″]

Само 41% от потребителите във „Фейсбук“ имат доверие на социалната мрежа. Това се дължи на скандала от последния месец, сочи проучване, цитирано от агенция Ройтерс.

В социалната мрежа всеки ден са активни 1,15 млрд. души. В Европа потребителите са 307 милиона души.

„Фейсбук“ е особено важен за 42% от бизнеса.

Как да разберем какво има за нас на сървърите на „Фейсбук“?

Какво събира мрежата за навиците ни може да разберем, като свалим архив на дейността си. За да видите какво е събирала социалната мрежа за вас, е нужно да поискате да архивирате данните от профила си в „Настройки“.

Фейсбук
Снимка: bTV

„Фейсбук“ събира за нас, освен личните данни като телефон, мейл и възраст, точното местонахождение, устройствата, от които се свързваме, и локациите, на които го правим, времето, което прекарваме онлайн, включително кога спим.

Пазят се всички постове, снимки и видео, разговорите в лични съобщения, думите, които сте използвали, емоциите, които са ви подтикнали към това, и обвързаност с групите, в които членувате, както и рекламите, които сте харесали.

С елементарна програма за бизнесанализ може да ви се направи точен поведенчески профил – кое ви активира и какви емоции буди у вас. Така ще ви бъде предложен определен продукт или услуга.

„Моята препоръка е свалете си профила, погледнете и разбере за себе си, разгледайте го, вижте за кого сте интересен. Защото се виждат рекламодателите. Ако изпаднете в стрес от информацията, или я почистете, или си изтрийте данните и направете нов, по-внимателен профил“, препоръчва Ясен Тенев, експерт по киберсигурност.

В България профилите във „Фейсбук“ са 3,5 млн., като освен дублираните и фалшиви профили, има 20% корпоративни страници, които базират бизнес стратегиите си именно на базата на вашите предпочитания.


image0 (9K)