Как да отслабнем наистина бързо

Според световната статистика средно около 40% от хората страдат от наднормено тегло. И пак горе-долу толкова поне веднъж в живота си се подлагат на диета за отслабване.

Но защо е толкова трудно човек да свали дори няколко килограма? Какъв трябва да е правилният подход, ако човек реши да предприеме мерки относно теглото си?

Интернет е изпъстрен с всевъзможни диети, хората се подвеждат по диетичните режими на известните и богатите. Няма да е пресилено, ако кажем, че наред с епидемията от затлъстяване, вървим към епидемия от пристрастяване към различни, в повечето случаи напълно безполезни, а понякога и вредни диети.

Според руския д-р Сергей Агапкин, който е кандидат на психологическите науки и телевизионен водещ, основният проблем на съвременния човек не е в това, че много яде, а че малко се движи.

Няма как да се отслабва наистина бързо и да топим килограми без спорт. Упражненията позволяват по-лесно да се понася диетата. Защото много по-трудно е да намалим менюто си до 1000 калории, отколкото с 500, а останалите 500 ккалории да изразходваме с движения – например едночасова разходка.

Практически е невъзможно човек да напълнее, ако е само на зеленчуци. И приготвяйки ги правилно ще можем да си позволим достатъчно големи порции от такива гарнитури.

Ако се храним небалансирано, тогава процесът на отслабване се съпровожда със странични ефекти. Ако например, човек се откаже от въглехидратите и яде основно месо, се увеличава рискът и вероятността от подагра и бъбречнокаменна болест. Ако пък в менюто не достигат белтъчини, се понижава имунитетът, костите стават чупливи.

Затова – отслабвайте, но така, че да оставате здрави, съветва д-р Агапкин. 


image0 (9K)