Как да открием истински козунак за празничната трапеза на Великден

Козунакът е неизменна част от празничната трапеза на Великден. Той символизира тялото Христово.

Ако някога сте опитвали – ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. В забързаното ежедневие обаче времето никога не стига, а пък точенето и месенето определено не са за всеки. Добрата новина е, че вкусен козунак – почти като домашния, може да се намери и в търговската мрежа, стига да знаеш къде да го търсиш.

Вярното място са – малките семейни хлебопекарни, каквито има в почти всеки български град, пише dariknews.bg.

Собственик на подобна хлебопекарна в Добрич е Радослав Райков. Той разкрива „своята рецепта за хубав козунак“:

„Българският козунак трябва да има добре изразени аромат на лимон и ванилия. Да му е хубаво препечена кората. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака. Моят козунак е с локум, стафиди, орехи и шоколад. Отгоре е намазан с мед и карамелизиран препечен кокос. Основата за самото тесто е от стара българска рецепта, която аз съм обновил с помощта на различни майстори от Европа“, споделя Радо. За да стане хубав и вкусен козунакът, задължително трябва да се използват качествени продукти, категоричен е майсторът.

Как да разпознаем истинският козунак в магазина и да не се подлъжем по лъскавата опаковка на менте продукт, пълен с оцветители и консерванти. Ето съветите на специалистите, цитирани от dariknews.bg:

„Козунакът, който е без консерванти – с естествени суровини и материали, е нормално да издържи 10 дена. Най-здравият стабилизатор е захарта. Но не трябва и да се прекалява, защото тестото става по-тежко, обемът на козунака пада, губи се „конеца“.

Ако се ползват консерванти е възможно срокът на годност да е 5-6 дена, но всичко друго не е реално.

Традиционният козунак се прави от бяло брашно. Има варианти – да се прави от ръжени брашна, но ефектът е друг“.

dariknews.bg


image0 (9K)