Как да откажем хлапето от телефона?

Доста трудна задача е да откажеш детето от телефона, особено ако той е модерен смартфон с куп готини приложения и игри.

Как да му обясниш, че е вреден, след като ти си му го дал? Неправилния подход на родителите да снабдяват малките си деца с последните технологии е масова практика днес, пише Ezine.bg. Но и как да откажете, след като детето ви плаче, защото то единствено от класа няма такъв телефон…

Ето няколко подхода, чрез които може да намалите времето, което детето ви прекарва с телефон в ръка – няма как да му го вземете, понеже трябва да държите връзка с него, но поне докато е пред очите ви, може да опитате да разсеете вниманието му от джаджата:

1. Правила – опитайте да въведете правила, когато дадете телефона на детето си. Нещо от сорта на време, в което да го използват и време, в което е забранен. Нека стане ясно, че при неспазване на правилата, ще вземете смартфона обратно.

2. Друго занимание – опитайте да разсеете вниманието му с други занимания, по-интересни от телефона. Заведете го на кино, театър, в парка, в зоологическата градина или на друго място, което обича. Забавлявайте се с него и ако поиска телефона си, използвайте го само за снимки, които да запечатат тези забавни моменти.

3. Без телефони по време на хранене – това е хубава традиция. Семейството да се храни заедно, да споделя, да разговаря. Опитайте да въведе този обичай вкъщи. По този начин ще сплотите семейството си и ще станете приятели с детето си. Разбира се, тогава не само то трябва да остави телефона, това се отнася и за вас.

4. Без телефон преди лягане – хубаво е не само за децата, но и за самите вас. Оставете телефона настрани известно време, преди да си легнете. Така ще заспите веднага и без проблем. Ако детето се рови в телефона си точно преди лягане, то ще се превъзбуди и съзнанието му ще се успокои в твърде късен час, който ще обърка напълно режима му.

Степента и начина, по който детето борави със смартфона си, зависи напълно от родителите, поне в началото, когато децата все още не осъзнават какво притежават. Така че, за да откажете детето си от телефона, вие сами също не трябва да сте пристрастени към него.


image0 (9K)