Как да не ни хапят комарите

Комарите са единственият недостатък на лятото. Но пък колко досаден!

Където и да сме, намират начин да се впият в разсъблечените ни топли тела. Обидата е двойна – хем ни тормозят, хем им помагаме да се множат.

Хапят само женските. Не от вродена проклетия. Напротив – от загриженост, макар и само за комарския род. Нищо не им пречи да карат само на нектар от растенията, както мъжките, но без протеините на кръвта не могат да създадат яйца. А от тях пръкват нови и нови жужащи ескадрили.

Лошото е, че бързо израстват до девойки, а след това за няколко дни навлизат в полова зрелост и започват да се чифтосват. При повечето видове само мъжките се движат на рояци, а женските влизат в компанията им поединично и единствено за оплождането. После също толкова целеустремено се насочват към следващия донор, този път на кръв. На книга може да е и животно, но всеки човек има чувството, че е единствената им мишена. Коремът на майките е така устроен, че могат да го раздуят двойно, презапасявайки се до пръсване. Преработват я за няколко дни, за да използват белтъците за формиране на поколението. Снасят към 300 яйца! и процесът започва отначало. Единствената утеха е, че макар женският комар теоретично да може да доживее месец, в реални условия изкарва около 14 дни, през които обаче хапе настървено в името на рода и дава живот на докъм 1000 яйца.

Числеността съвсем не е единствената беда. При смученето обаче в кръвта на жертвата попада слюнката на крилатия вампир. Той първо ни плюе в организма, за да впръска вещества, които забавят съсирването. Така може безпрепятствено да се запаси. Буквално – колкото поеме.

Изменението на климата е заплаха не само от покачването на морското равнище и топли вълни, но и за нови комари, които ще ни инжектират с хобота си малария, денга, западнонилска в Европа, предупреждават учените. Отговорът им на въпроса защо кръвопийците хапят едни, а подминават други и на какво се дължи това, е непълен и проучванията продължават. Комбинираният от различни изследвания портрет очертава като лакомство пухкави блондинки с топла кръв и висок холестерол. Обяснява се с това, че кожата на тъмните хора и на мъжете е по-дебела и при равни други условия може да намали интереса на насекомото. Закръгленото тяло пък по принцип се поти повече, а в отделяната течност има вещества, които привличат кръвопийците. Те нямат много добро зрение, но природата ги е компенсирала с над 1000 рецепторни клетки в антените на главата. Органът е нещо средно между подвижна химическа лаборатория, термометър и диспечерски пункт, който дава инструкции къде е жертвата още преди да я е видял. Въпреки това съветът да се избягват тъмните дрехи е уместен. Но не като съобразяване с предпочитаните от досадника цветове, а с обяснението, че светлите тъкани отразяват светлината и по-рядко водят до прегряване.

В топлите държави обработват с пушек цели рискови райони. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Откритието на канадски учени, че миризмата на мръсни чорапи фатално привлича комара, дава надежда за създаване на нов уред за унищожаването им. Инженери вече работят над прототип на машинка.

Комарите разнасят стотици вируси.

На старо техническо изобретение почива опитът на техничар от Швеция. Той измислил как борбата му с мъчителите да му носи пари. Вечер, когато жужащите са най-активни, Стефан Нордстрьом пали лампа на терасата и щом се появят агресори, включва прахосмукачката да глътне рояка. После с хладилна чанта ги продавал в магазина за домашни любимци като храна за рибки. Така всъщност шведът изтребва предимно мъжките и сумата, която получава, едва ли е голяма, но е акт на героична съпротива.

Мъж трепе комари в състезание в Италия. Растителността край водни площи е любимо място за крилатите вампири. В рояк се движат само мъжките.

Примиренчески, но вариант е скандинавска практика в началото на сезона човек да се подлага на търсени ухапвания, за да си създаде имунитет срещу дразнещите вещества в слюнката на комара, които пораждат нечовешкия сърбеж. Чувството се поражда от отделения хистамин. Така организмът ни реагира на инжектираните от агресора вещества.

Срещу сърбежа има десетки народни и медицински рецепти, но нито една не може да донесе пълно спокойствие на надупчената кожа.

Докторите обикновено дават съвета да не се чешем, а при пълна липса на самоконтрол да мажем разни мехлеми. Сред безобидните, но много краткотрайни средства за облекчение е налагане с лед и студени компреси. Или обтриване с лавандулова, розова, мащеркова вода. Препоръчват и спиртове срещу сърбеж като ментоловия.

Най-новата сред странните бабешки рецепти е… слагането на малко късче лепенка само върху надигнатата от ухапването кожа. Обяснението може да е в натиска върху рецепторите за сърбеж. Сред старите лекове най-известен е лимоновият сок или счукани листа от билки.

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

Няма безспорни научни доказателства, че яденето на чесън и пиенето на витамини от група В са вътрешно средство срещу ухапването от комар – твърди ентомологът Огнян Миков, главен асистент в Националния център по заразни и паразитни болести. – Много хора вярват, че когато вещества от тях се излъчват чрез потта, са неприятни за насекомото. Но ако миризливата подправка е отблъскваща за някого, това може да е само компанията. Решаващ фактор за предпочитанията на кръвосмучещите са млечни, мастни и аминокиселини. Ориентир за живо същество – потенциална жертва, е въглеродният двуокис от дишането му.

Повечето видове комари са активни на здрачаване, вечер и призори. В райони с големи популации като поречието на Дунав и край морето по това време за предпочитане са дрехи с дълги ръкави, използване на репеленти или поне козметика за тяло. При липса на такава защита дори хидратиращите или плажните млека и лосиони създават предпазващ филм върху кожата. Ефектът не може да се сравнява със защитата на специализираните средства, но е по-добре от нищо. Дрехите също невинаги спасяват – хоботът на насекомото обикновено е по-дълъг от дебелината на летните дрехи.

За да се избегне развъждането на комари на национално ниво, трябва да се пресушават блатистите райони. Всеки пък да се грижи да не застоява вода в съдове край дома му. Басейни и съдове трябва да се източват през няколко дни като профилактика за развитие на ново поколение комари. Дори вода в количество супена лъжица може да е уютно място за стотици яйца.

Спрейовете пазят еднакво и в слаба концентрация – избирайте по часовете защита

За престой на открито най-често се препоръчват репеленти под формата на спрей за индивидуална отбрана. Това са вещества, които дезориентират комарите, но не ги убиват. Принципът на действие е да заблуди чувствителните им антенки.

Традиционната съставка в репелентите е диетилтолуамид. Както повечето защитни средства най-напред е използвано от военни. Акивното вещество в съвременните марки е 10, 20, 33 или 50%. Смята се, че по-голямата концентрация удължава времетраенето на действието. А ефективността е еднаква, т.е. кръвопиецът е дезориентиран поравно и при ниския, и при максималния процент. Пръска се и върху дрехите, защото комарите хапят и през тях. Препоръката е да избирате концентрацията според най-краткото време, за което искате защита – 2, 4, 6 часа. Пазете от препарата очите, устата, ушите си.

След прибиране вкъщи третираната кожа се измива, а дрехите са за пране.

При спазване на препоръките за употреба според производителите няма риск дори за бременни и деца. Най-предпазливите могат да си направят тест за алергия с напръскване на малък участък 24 часа преди да използват върху голяма площ.

Хит става препарат в капсули

Ноу-хау удължава действието на репелентите, като едновременно с това намалява поемането им от човека. Методът микрокапсулиране дава възможност активните вещества от спрейовете да остават върху кожата продължително време. Фината мембрана на миниатюрните капсулки не е пречка субстанцията да вади от строя антените, с които се ориентират комарите. Но е достатъчна преграда за всмукване от кожата. Технологията навлиза много бързо заради стремежа на човечеството към все по-малко химия. При тези продукти слоят може да изпълнява предпазната си функция и цял ден. Подновява се само след отмиване от потене или вода. Производителите пък поощряват лабораториите към създаване на микрокапсули с комбинирано действие и срещу кърлежи.

Основният въпрос при излизане сред природата за екскурзия или пикник е как да се създаде защитена територия край спалния чувал и мястото за сядане навън. Фабрично обработени с препарати палатки, мрежи, чадъри, връхни дрехи и шапки осигуряват комфорта. Между рибарите и планинарите се разпространяват и рецепти „направи си сам“ за напояване на тъкани. Но токсиколозите предупреждават, че има вероятност за отравяния и алергии. Специалистите са по-благосклонни към домашните аромалампи с етерични масла – главно цитронелово, но и гераниево, лавандулово, евкалиптово, чаено, карамфилово, мащерково, от босилек, мента, коча билка. Концентратът от ванилия също има слава на „смрад“ за комарите. Приятният за човека аромат на домашен сладкиш действал като упойка на рецепторите на кръвожадното същество. Медицината не е единодушна за ефекта от маслата, съветва да не се изключва риск от алергии или странични ефекти особено за малки деца. Изследвания установяват и големи разлики в коефициента на полезно действие върху видовете комари. (Само у нас те са поне 44, по света са описани над 3000.) Ароматните пръчици за палене също отблъскват в някаква степен напастта, но в затворени помещения принуждават човека да вдишва и вредни вещества от пушека.

Пийваш? Идеална стръв за женската

Разгорещената от алкохол кръв помага на женския комар да избере за донор почерпения. Да се поемат само леки подсладени питиета, изобщо не е застраховка. С бири и коктейли с малък градус в потта постъпват повече захари и безпогрешният химически анализатор на насекомото го насочва в сладката посока. Още по-лошо е, че крилатата гад надушва лакомството дори в 30-метров диаметър.

В стръв се превръща и човек, прегрял от дълго излагане на слънце или след усилена физическа дейност или спорт. Причината е, че потта и усиленото дишане привличат загрижената за яйцата си майка. Душ или дори обтриване намаляват концентрацията на привлекателните за нея миризми.

Пийваш? Идеална стръв за женската

Разгорещената от алкохол кръв помага на женския комар да избере за донор почерпения. Да се поемат само леки подсладени питиета, изобщо не е застраховка. С бири и коктейли с малък градус в потта постъпват повече захари и безпогрешният химически анализатор на насекомото го насочва в сладката посока. Още по-лошо е, че крилатата гад надушва лакомството дори в 30-метров диаметър.

В стръв се превръща и човек, прегрял от дълго излагане на слънце или след усилена физическа дейност или спорт. Причината е, че потта и усиленото дишане привличат загрижената за яйцата си майка. Душ или дори обтриване намаляват концентрацията на привлекателните за нея миризми.

Телефон ги прогонва със звук

И комуникационните апарати се включват в борбата с кръвопийците. Наред с останалите функции претендират за биогард. Достъпна програма за iPhone и iPad играе ролята на своеобразен музикален репелент, като силата се регулира. Джаджите могат да се настроят в режим определено време да издават звук с честота, която прогонва женските комари. Трептенията имитират тези на мъжкаря. Има и опция за отблъскване на отвратителните конски мухи. Подобни функции пробват и други производители на мобилни устройства.

Разбира се, има и специални машинки с ултразвук.

Ако си зелен – лилава лавандула

Ниви с лавандула дават естествена защита срещу агресорите. В райони, където ароматното растение се отглежда за нуждите на козметичната индустрия, се образува нещо като санитарна зона, в която комарите не се задържат. Подобен ефект учените забелязват и край големи площи със здравец, коча билка, лимонова трева.

За преобладаващата част от населението тази безплатна благодат е недостъпна, затова компенсира според възможностите си с кътове в градината или саксии на балкона. В двора най-доброто място е край пътеки – при настъпване или дори само „ожулване“ летливите ароматни вещества засилват антикомарния си ефект. На терасата растенията се слагат на място с по-активно движение на въздуха отвън навътре към дома. Въпреки разпространеното схващане, че лимоновото дръвче на балкона е гаранция срещу насекомите, излъчваните от него вещества са недостатъчни да държат насекомите далече.

Луната отклонява вниманието

на насекомите от лампите капани, твърди ентомологът Огнян Миков. При ярка светлина от нощното светило комарите не се насочвали директно към ловилката.

Има и теория, че ултравиолетовата светлина помага на комарите да намерят дори малки площи с вода, защото ги поляризира. Така се насочвали към идеалното място за снасяне на яйцата. Плюс на лампите обаче е, че са напълно безвредно за човека средство.

[ad id=“218548″]

Източник: 24 часа


image0 (9K)