Как да направим дома си по-топъл през зимата

Отново сме в началото на поредния отоплителен сезон и би било полезно да помислим преди големите студове – как по-ефективно да се отопляваме. Независимо от начина, което е избор, предопределен от различни фактори, винаги има нещо из вкъщи, което можем да променим и така да балансираме сметките с уюта и топлината, които искаме все пак през зимата.

[ad id=“225664″]

Премислете за последно – това ли е най-ефективният и енергоспестяващ начин да се топлите? Променило ли се е нещо от миналата година като ремонт, разместване по стаите, появата на бебе? Сега е моментът да инвестирате в по-качествена климатик, например, който може да е по-скъп, но във времето тази инвестиция за изплаща. Късната есен е и времето, когато дървата трябва да са прибрани, камините и печките почистени и ремонтирани, ако се налага. Когато е приключила външната изолация.

Уплътнен ли е достатъчно домът ви? Вкъщи например миналата зима коридорът беше студен и постоянно държахме стаите отворени, за да се стопля и той. Установихме, че входната врата не е била достатъчно уплътнена и когато сложихме специална лента около касата, положението значително се подобри. Такъв издайник на топлина са коминните клапи на камините, както и разстоянията под вратите на стаите. Би било хубаво сградата да е с външна изолация. Затворените тераси също вдигат градусите у дома. Така че, ако сега е вече малко късно за драстични промени, закрепете колкото може положението и не се колебайте да изолирате дома си догодина.

Стратегия на отоплението. Коя стая е на децата, в коя стая се събира семейството, кои стени са външни, кои граничат с отопляващи се от съседите стаи? Кой кога е у дома, кога ни трябва да е топло и кога – можем да си позволим да намалим температурите? Малко размисъл над тези въпроси ще оформят отоплителната стратегия.

[ad id=“263680″]

Най-добре се спи на 17-18 градуса. Оставете нощно време дори детските спални по-хладни. Децата, които се отвиват, може да спят с по-дебели пижамки. Иначе една топла завивка е решението за всички ви.

През деня, ако няма никой у дома, може да си позволите да намалите температурата. Но ако сте на климатик, не го изключвайте, а го оставете на 22 градуса, спящ режим. Така ще се поддържа поносима топлина, която можете да повишите, като се приберете от работа.

Нека детските стаи не са на външни стени, а на отопляеми от съседни помещения. Звучи може би несериозно, но това също дава едно усещане за топлина. Особено ако отсъствате и жилището не се отоплява през това време – дали живеете до необитаем апартамент или обитаем – разликата е огромна.

Възползвайте се от независещите от вас фактори. Ако имате южно изложение, то сте наясно вече какви щастливци сте. Оставяйте през деня прозорците открити, за да влиза нископадащото слънце в стаите. Източното и западното изложения също може да носят светлина, дори да са 1-2 часа, не се лишавайте от слънцето в ясен зимен ден. Изобщо хубаво е лете и зиме да сменяте пердетата и да имате пердета и завеси, за да играете по този начин със светлината.

Завесите са на ваша страна и по друг начин. За разлика от щорите, ако имате плътни пердета и завеси и вечер ги пускате по цялата дължина, това създава допълнителна въздушна изолация в стаите между стени, завеси и пердета

[ad id=“236993″]

Проветрявайте на всяка цена, но по правилен начин. Лятно време са приятни широко отворените прозорци, но зимата е друго. Сутрин отворете широко прозорци и балконски врати за около 3-8 минути, зависи от големината на помещението. Чистият въздух ще влезе и за това време ще обърне въздуха в стаята. След което затваряте добре. Обратното, леко отворените прозорци за продължително време само ще изнесат топлината. А и стаята няма добре да се проветри.

Всяко семейство има свое разбиране за топлина и различен бюджет. Някои обичат да ходят по тениски вкъщи, други се обличат повече и държат по-студено. Ефективното ползване на отоплението, респективно – на електричеството, дървесината и въглищата за огрев, е също начин да пестим ресурсите на земята, да намалим бюджета.

[ad id=“218548″]

Има и едно друго съображение: приятно е да се сгушиш под одеалце до детенце и до любимия човек, да носиш хубави топли чорапки, докато навън е -15 градуса. Топлата чаша чай в ръката… Всичко това те кара да усещаш цикличността на сезоните, да си в хармония с тях. Да си здрав телом и духом.


image0 (9K)