Как да намалим калориите в ориза наполовина

Оризът е популярна зърнена култура по целия свят. В почти всяка национална кухня можете да намерите оризови ястия!

Но въпреки популярността си, този продукт не се счита за наистина полезен. Оризът съдържа много от така наречените празни въглехидрати, които допринасят за образуването на мастни натрупвания.

Изследователи от Колежа по химически науки в Шри Ланка обаче са измислили начин, който намалява калориите с ориз с 50%!

Сега оризовата каша може да се направи много по-здравословна. Диетата при ориз, приготвен по този начин, е изключително ефективна.

Ориз за отслабване

Благодарение на този метод ще намалите калорийното съдържание на ориза с 2 пъти! Освен това оризът перфектно засища и оставя усещане за ситост за дълго време.

Различните сортове ориз съдържат от 0,5 до 4,5% устойчиво нишесте. То обаче не се абсорбира от храносмилателната система, не се превръща в захар в кръвта и не допринася за затлъстяването.

Изследователи от Шри Ланка са открили начин да увеличат процента на устойчиво нишесте в ориза. Всичко, което е необходимо, е да се готви зърнената храна с добавяне на малко количество мазнина.

Как да намалим калорийното съдържание на ориза

Започнете да готвите оризова каша по традиционния начин. Щом водата заври, добавете малко кокосово масло (около 3% от теглото на зърнената култура). И когато оризът е готов, го поставете в хладилника за 12 часа.

Благодарение на тази проста процедура структурата на нишестето в ориза ще се промени. Той ще стане устойчив и ще загуби калорийното си съдържание. zdrave.to


image0 (9K)