Как да изхвърлите кофеина, ако ви е дошъл в повече

Кафето е пръв приятел на човека, но като всичко друго, трябва да бъде приемано с мярка. Когато предозирате може да се сблъскате с някои странични ефекти.

Ако за кратък период от време приемем много кофеин, може да се усети леко треперене. Това е начинът тялото да ви покаже, че трябва да го разтоварите от това вещество. Други симптоми, които маже да получите са сърцебиене, гадене, световъртеж, интензивно потене, повръщане или в най-лошия случай сърдечен удар.

Колко е прекаленото в мг?

Различните хора имат различна поносимост към кафето. Според американското министерство на земеделието човек не трябва да поема повече от 400 мг на ден, ако иска да е здрав.

Защо се повишава количеството на кофеин в кръвта?

Излишният кофеин се извежда от тялото по различни начини, но ако увеличите дозата в кратък период (например – изпиете 3-4 чаши в рамките на 3 часа), тялото няма достатъчно време да го абсорбира правилно и концентрацията става завишена, което поражда и страничните ефекти.

Как да се реагира в подобни ситуации?

Трябва веднага да се ускори изхвърлянето на излишното количество.

А как става:

Хидратирайте се

Пийте повече вода, за да ускорите разреждането на натрупания кофеин в кръвта. Също така ще учестите и уринирането, което е една от формите за изхвърляне на излишния кофеин.

Леки упражнения

Ходете, потичайте, карайте колело… раздвижването ще ускори метаболизма, а това ще подпомогне асимилацията на кофеина.

Храни богати на калий и магнезий

Когато се приема повече кофеин, това веднага намалява количеството на калий и магнезий в тялото, което улеснява треперенето и крампите. Най-лесното решение е да се изяде един банан.

Лекарска помощ

Крайна мярка, ако не се чувствате добре и нищо от описаното не работи, е да се консултирате с лекар, който да ви помогне да изхвърляте кофеина от тялото си.


image0 (9K)