Как Брекзит ще засегне българите

След първоначалния шок идва ред на въпросите: какви ще са последиците от Брекзит за България? Как ще се отрази това решение на българите, които работят и учат на Острова? И дебнат ли някакви неподозирани опасности?
Обърнахме се за коментар към Георги Ангелов, старши икономист в „Отворено общество“.
ДВ: Резултатът от британския референдум е лоша новина, включително и за България. Нека обясним защо.
Ангелов: По отношение на външната търговия Великобритания не е толкова важен партньор за България – около 2,5% от българския износ отива на Острова, което е сравнимо като обем с износа за Китай. А във вноса Великобритания заема дори 12-о място сред партньорите на България. Накратко: Великобритания не е чак толкова важен търговски партньор.
По-различно стоят нещата с чуждите инвестиции, където Великобритания заема пето място с дял от 6% в края на 2015 година. Излизането на страната от ЕС ще означава повече трудности за инвестициите и търговията. Но най-големият проблем за България е свързан със свободното придвижване на хора и правото на труд. Знаем, че една от причините за британския референдум бе именно желанието да бъде наложен контрол върху притока на мигранти, тоест – на хора, които влизат на британския трудов пазар. Да си припомним само какви бяха реакциите преди няколко години, когато Обединеното кралство отвори трудовия си пазар за българи и румънци.
ДВ: Да останем при свободното движение на хора. Как излизането от ЕС ще се отрази на българите, които вече са на Острова? И как ще се отрази на хората, които тепърва планират подобна стъпка?
Ангелов: По официални данни в момента във Великобритания живеят 232 хиляди българи и румънци – английската статистика ги води в една група. По различни оценки българите са някъде между 60 и 80 хиляди – все хора, които работят легално в Обединеното кралство. Желанието на Великобритания да ограничи достъпа до трудовия си пазар означава за всички тези хора едно: в най-лошия случай те може и да загубят работните си места, а онези, които обмислят да емигрират към Великобритания, просто няма да имат възможност да работят в страната. При това Великобритания е сред най-предпочитаните от българите държави – след Германия, Гърция и Испания.
В същото време имаме около 6 хиляди българи, които учат на Острова. Всички помним как преди да влезем в ЕС беше изключително скъпо да се учи във Великобритания, тъй като за граждани на страни извън ЕС таксите бяха много високи. Сега таксите са по-приемливи, но след излизането на Великобритания от ЕС те може отново да се покачат. А това означава, че за мнозина следването във Великобритания ще стане на практика невъзможно.
Има и друга опасност: Великобритания не само да ограничи достъпа до трудовия си пазар, но и да въведе визи за българските граждани. Казвам го, защото това беше едно от обещанията – че след Брексит Великобритания ще ограничи свободното движение на хора. България все още има този проблем със страни като Канада и САЩ, а сега към тях може да се присъедини и Великобритания.
ДВ: Имате предвид не само работни визи, но и най-обикновени туристически визи, така ли?
Ангелов: Да, говоря за визи за пътуване, от каквито българските граждани имат нужда в САЩ например, макар че като граждани на ЕС би трябвало да могат да пътуват до Америка без визи. Но за българите, както и за гражданите на още 5-6 други от новите страни-членки на ЕС, това все още не е факт. Така че този въпрос неминуемо ще възникне. Най-малкото защото това беше едно от основните обещания – че след Брекзит Англия ще наложи контрол върху границите си и ще ограничи притока на работници. Ако Лондон изпълни това обещание, неизменно ще има последици и за българските граждани. Накратко: по всяка вероятност много от българите във Великобритания ще трябва да се върнат в родината си или да си потърсят работа другаде в ЕС. От което следва, че ще секне и притокът на средства от Великобритания към България.
ДВ: А доколко британският референдум налива вода в мелницата на еврокритиците? Ще засили ли той евроскептицизма в България?
Ангелов: По-скоро не. Наскоро направихме проучване, което показа, че ако в България бъде проведен референдум като този във Великобритания, 71 процента биха гласували за оставане в ЕС. Обяснението е просто: въпреки икономическата криза и кризата в еврозоната, която ни засегна най-вече заради Гърция, българите ценят високо свободното придвижване и възможността за работа и следване в страните от ЕС. Да припомним също така, че българите се доверяват повече на европейските, отколкото на националните институции. Докато във Великобритания е точно обратното.
ДВ: С две думи: към момента в България няма почва за допитвания като британския референдум?
Ангелов: За момента не, но виждаме, че се появяват съмнения: например във връзка с бавното взимане на решения в кризата с бежанците. А България е много близо до този проблем – има обща граница с Турция. И ако бежанските кервани отново тръгнат, нагласите може и да се променят.

Източник: http://www.dw.com/


image0 (9K)