Как батальоните на Путин променят света

Ако е вярно това, което твърдят американските служби, западните демокрации трябва да са нащрек. Защото не се ли държат „както трябва“, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета“, но и своите дигитални батальони.
 Може ли да се вярва на американските тайни служби? Техният бъдещ върховен ръководител сякаш не е склонен да го прави, както показват кратките му изявления в Туитър. Първите доклади, които ЦРУ, АНС и останалите служби поднесоха на новоизбрания президент Доналд Тръмп, едва ли ще променят това положение. В тези доклади се твърди, че по стар кагебейски образец, макар и с нови методи, Москва се е намесила в предизборната борба в САЩ – за да наклони везните в полза на Тръмп, който очевидно е влюбен до уши в руския президент Путин.
 С последствия за целия свят

Трудно може да се оцени какво въздействие е оказало разпространението на хакнати информации върху резултатите от президентските избори в САЩ. Но ако твърденията са основателни, тогава излиза, че една чужда сила се е намесила в най-важното решение на американската демокрация, което има последствия за целия свят. И че в някакъв смисъл Тръмп се оказва президент поради благоволението на Путин. Самият Тръмп обаче никога няма да приеме каквито и да било съмнения в легитимността си като президент.

Ако такава операция наистина е била проведена (а това няма как да се случи без одобрение от най-високото място), тогава руските тайни служби би трябвало коленопреклонно да поздравят своя върховен ръководител, който – за разлика от Тръмп – сам е от занаята. Да го поздравят за това, че Кремъл получи онзи американски президент, когото си искаше. За това, че новият обитател на Белия дом е преизпълнен с недоверие към собствения си апарат. И за това, че днес всички западни демокрации вече добре знаят едно: ако не се държат „както трябва”, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета”, но и своите дигитални батальони и роботи, които воюват по фронтовете в глобалната мрежа.

Без танкове, но война

Дигиталната революция въоръжи враговете на либералната демокрация и на отвореното общество с такива нови средства за дезинформация и саботаж, за каквито чекистите от миналото столетие можеха само да мечтаят. Техните не по-малко безскрупулни днешни наследници използват тъкмо тези средства, за да водят скрити асиметрични войни, в които – без никакви танкове или промяна на междудържавните граници – съумяват да изменят реалния свят. Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад днес са на мушката не само на ислямисткия тероризъм и неговите „аналогови” атентатори. И за свободния свят ще бъде много лошо, ако тъкмо американският президент не съумее да го разбере. Или пък – по каквито и да било причини – не пожелае да го разбере.

Бертолд Колер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)