Какъв политически курс ще поеме Черна гора след изборите?

Демократическа партия на социалистите победи на парламентарните избори в страната.

Премиерът на Черна гора Мило Джуканович, лидер на управляващата  /ДПС/, обяви победата на партията си, след проведените парламентарни избори, съобщава ТАСС.

„Ние защитаваме нашата страна и правото на контрол върху нейното бъдеще“, каза той в официално изявление.

В същото време, Джуканович поддържа заявената от него политика за присъединяване на Черна гора към ЕС и НАТО.

„Веднага след официалното обявяване на резултатите ще започнат преговори с партньорите ни за формиране на коалиционно правителство.За нас и нашите партньори, няма съмнение, че евентуалната „Коалиция за европейското бъдеще на Черна гора“ ще бъде в парламента най-малко с 42 места, “ заяви министър-председателят на страната.
Според Центъра за демократичен преход, който ръководи преброяването на гласовете, Джуканович и ДПС получават 41,1% от гласовете и 35 места в парламента, който се състои от 81 депутати. В същото време, опозицията „Демократичен фронт“ печели 20,6% от гласовете, или 18 парламентарни места. Умерената опозиционна коалиция „Ключ“ получи 10,7% от гласовете, или девет депутатски места.

Следва да се отбележи, че избирателната активност е била 73,2%.

По-рано беше съобщено, че в последния парламент след изборите, опозиционните партии в Черна гора планират да организират масивна коалиция за отстраняването от власт на Демократичната партия на социалистите, на премиера Мило Джуканович.

Превод: ЗАРАТА


image0 (9K)