Какво ще се случи с 12-и клас, особено с кандидатстващите в чужбина? Министърът отговаря

24 часа: Здравейте, какво се случва с датите на матурите на 12-и клас? Матурите ще обхващат ли материала, изучаван по време на дистанционното обучение?

Ако годината бъде удължена за учениците от 12-и клас, всички, които ще кандидатстват в чужбина, ще пропуснат срокове за подаване на документи. За тях е по-удачно учебни часове в събота и неделя, за да компенсират загубените дни.
Отговор от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев: Има много вероятни сценарии. Най-негативните от тях са ограниченията да продължат и през май. Тогава координирано с другите държави ще бъдат променени датите за кандидатстване в чужбина. Ще координираме с висшите училища в чужбина плановете си.

При другите варианти няма да се отлагат изпитите, а ще се намали учебното съдържание. Може дори да спрем с учебното съдържание до края на първия срок – това, което всички са минали. Ние преди настоящата ситуация сме си поставили за цел в по-голяма степен да преориентираме изпитите към това да мерят умения, уменията за решаване на проблеми, да мерят интелигентност, както на международни тестове като PISA – по този начин да дадем сигнал и да променим отношението на учениците към ученето. Да кажем, че по-важното е да бъдем четящи, можещи, знаещи, а не толкова изпитът да е свързан със заучаването на определен материал.
Това, разбира се, не означава, че не трябва да бъдат придобити знанията, които са заложени в учебните програми, защото те са предпоставка за изграждане на умения, но те не трябва да бъдат единственият фокус от страна на децата.


image0 (9K)