Какво ще замести съборената сграда на комплекс „Орфей“?

Още една емблематична за Стара Загора сграда беше съборена. По-възрастните старозагорци помнят на това място последната построена в Стара Загора баня, заради което и всички я наричаха Новата баня.

През 2006 година местният бизнесмен Младен Стоянов я реконструира и превърна в четиризвездния хотел-ресторант „Орфей“. Малко по-късно отвори врати и механа от южната страна на сградата. След няколко години комплексът беше затворен, а зданието видимо се рушеше. До тези дни, когато багери го сринаха окончателно.

Мястото е възлово, на кръстовището между улиците „Христо Ботев“ и „Димчо Стаев“. Много наши съграждани се питат какво ще замести „Орфея“.

Ще бъде 6-етажна жилищна сграда с площ 1500 кв.м. В нея ще се помещават освен апартаменти, офиси, аптека и хипермаркет, и подземни гаражи.

Всички обществени бани в града отдавна не работят. Някои от имената им останаха като нарицателни за старите граждани, а младите все по-малко знаят кое къде е като се каже Патка баня, Зелената баня, Пиперка, Новата баня.

Носталгично е за тези, които поостаряха, за новото поколение градът се развива, облагородява и да се надяваме, че ще става още по-красив.


image0 (9K)