Какво точно става в Русия? Последиците от речта на Путин и оставката на Медведев

Владимир Путин и Дмитрий Медведев бяха неразделни в последните години

Три часа след като президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които могат да му позволят да остане на власт и след края на настоящия му мандат през 2024 г., последва нещо още по-драматично. Правителството подаде оставка.

Експертите по Русия и Кремъл вече бяха започнали да си блъскат главите и да интерпретират изказването на Путин по време на годишното му обръщение към парламента и политическия елит.

И в този момент Дмитрий Медведев и Владимир Путин пренаписаха заглавията за деня и заедно обявиха незабавното оттегляне на оглавяваното от Медведев правителство.

„Не всичко се получи, разбира се, но нищо никога не е перфектно“, каза Путин, седнал до своя дългогодишен приближен Медведев.

Какво се случи?

Както с повечето неща, свързани с политиката на Кремъл, и този път нещата са сложни. И този път не е съвсем ясно какво всъщност се случва.

С извинение към бившия министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, ще използваме неговия израз и ще изредим известните известни и известните неизвестни от това „бомбастично“ развитие в Русия.

Защо сега?

Не е ясно.

В последните месеци зачестиха коментарите от приближени до Кремъл за намеренията на Путин след 2024 г. Тогава приключва неговият втори 6-годишен мандат според настоящата конституция и той трябва да се оттегли.

Но няколко високопоставени политици от обкръжението на Кремъл вече от година открито говорят за възможни промени в конституцията. Сред тях бяха председателят на Конституционния съд, председателят на долната камара на парламента и много близък до Путин чиновник.

Самият Путин направи полукриптирано изказване по време на годишната си пресконференция през декември, когато заговори за промени в конституцията.

Затова никой не се изненада, когато по време на речта си пред парламента Путин бе по-конкретен по въпроса за промяната на основния закон и как той може да остане на власт и след 2024 г.

Но никой не очакваше това да включва и оставка на Медведев и неговото правителство.

Първите коментари свързаха директно оставката с речта на Путин. А скоростта, с която бе обявено оттеглянето на Медведев, показва, че Кремъл следва подробен план за реорганизация на управлението.

Промените в конституцията изглежда предстоят скоро, защото в Русия в момента не се забелязва никой, който да има популярността и силата, за да седне на мястото на Путин. А това изнервя руския политически елит.

Следващата година предстоят и избори за Държавната Дума, долната камара на парламента. В момента тя е под контрола на все по-непопулярната партия „Единна Русия“. Ако опозицията успее да спечели места на изборите през септември 2021 г., а „Единна Русия“ се представи зле, това ще намали значително шансовете на Путин да прокара желаните от него промени в конституцията.

Тази неяснота изнервя и финансовите пазари. Рублата рязко поевтиня след оставката на правителството.

Къде отива Медведев?

Той е юрист по образование. Още от годините в Санкт Петербург през 1990-те е сред най-близкото обкръжение на Путин. Бил е председател на борда на газовия гигант „Газпром“ след 2000 г., след това началник на кабинета на президента, първи вицепремиер до 2007 г., а след това Путин го обяви за своя предпочитан кандидат за наследник на президентския пост.

Медведев бе един мандат президент от 2008 до 2012 г., а след това двамата отново размениха местата си и Путин се върна на президентския пост след 2012 г., а Медведев стана премиер.

При обявяването на оставката на Медведев, Путин каза, че той ще стане зам.-председател на Съвета по сигурността на Русия.

Засега не е ясно дали това е повишение или понижение. Това е съвсем нова позиция, която досега не е съществувала.

Самият Съвет по сигурността е влиятелен консултативен орган, в който влизат ръководителите на най-мощните силови ведомства – Федералната служба за сигурност (преди КГБ), Службата за външно разузнаване (преди ГРУ), министрите на външните работи, отбраната и вътрешните работи, както и началникът на Националната гвардия.

Официално председател на Съвета е Николай Патрушев, бивш директор на Федералната служба за сигурност, какъвто е бил и Путин.

На практика обаче ръководител на Съвета по сигурността е президентът. Назначаването на Медведев за зам.-председател означава, че той ще се отчита директно на Путин, а не на Патрушев. Или поне ще продължи да има пряка връзка с президента.

(от ляво надясно) Секретарят на Съвета по сигурността Николай Патрушев, президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев на посещение в Краснодар по-рано тази година

Главният редактор на „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов коментира, че това по-вероятно е повишение за Медведев, защото той ще бъде освободен от всекидневните отговорности като министър-председател. Промяната ще му пощади и рейтинга, който неуспехите на премиерския пост неминуемо накърняват.

Така или иначе, Медведев никога не е бил много популярен политик. Путин остава без съмнение популярният лидер на страната.

Познава ли историята други подобни случаи?

Политическата маневра с оставката е нещо необичайно за управлението на Путин, което се характеризира със стабилност. Осемте години на Медведев начело на правителството са рекорд след разпадането на Съветския съюз.

Въпреки това, случилото се не е нещо безпрецедентно. Предшественикът на Путин, Борис Елцин, още през 1990-те години сменяше често премиерите. Толкова често, че имаше вицове по въпроса. Путин умишлено не възприе този стил, защото искаше да вдъхне усещане за стабилност.

Самият Путин се изкачи до върха на властта неочаквано. Първо беше избран от Елцин за премиер през август 1999 г., а няколко месеца по-късно Елцин го обяви за следващия президент. Путин изкара два 4-годишни мандата. През тези осем години Путин имаше трима министър-председатели.

Смяната на Медведев е продължение на традицията на високи постове да бъдат издигани напълно непознати хора. Следващият премиер е Михаил Мишустин, директор на Федералната данъчна служба.

Какво общо има всичко това с бъдещето на Путин?

Все повече анализатори коментират изявлението на Путин като знак за бъдещето след 2024 г. – включително и със следващ президент, който да има много по-малко правомощия.

„Правомощията, които Путин беше концентрирал в поста, няма да се прехвърлят автоматично. Те ще бъдат частично делегирани“, коментира Александър Баунов, бивш журналист и настоящ експерт в центъра „Карнеги“ в Москва. „Без съмнение следващият президент ще бъде по-слаб и със сигурност той няма да се казва Путин“.

„Изглежда, че Путин се подготвя да напусне поста и се опитва да си гарантира позициите при евентуален конфликт със своя наследник. В същото време се освобождава от Медведев, който вече е токсичен и не е популярен сред населението. Така преходният период ще бъде по-гладък“, коментира Татяна Становая от консултантската компания „Р.Политик“.

Според нея Путин може да се оттегли като ръководител на Съвета по сигурността, а самата институция да получи повече правомощия. Това ще означава запазване на реалната власт.

По същия начин дългогодишният ръководител на Казахстан Нурсултан Назърбаев запази властта си и при следващия президент.

Автори: Майк Екел Тод Принс

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)