Какво става с гласа ни, ако отбележим „Не подкрепям никого“ в бюлетината?

В последните дни в публичното пространство се ширят спекулации относно гласуването за президентския вот и по-специално новата опция в бюлетината „Не подкрепям никого“. Появиха се информации, че когато избирателят хипотетично отбележи този вариант, има вероятност такъв вот освен да вдигне избирателната активност, да играе в полза на първите кандидати.

Actualno.com потърси за коментар Цветозар Томов – един от говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК). На въпрос, когато избирател хипотетично отбележи в бюлетината си за президентския вот „Не подкрепям никого“, къде всъщност отива неговият глас, Томов заяви, че гласът се брои за действителен, но не отива при нито един кандидат. По думите му избирането на опцията „Не подкрепям никого“ не се отразява на вота на останалите кандидати, но се отразява при изчисляването на избирателната активност.

Цветозар Томов уточни и какво на практика означава задължителния вот. „Предвидена е от законодателя санкция, изразяваща се в това, че ако избирателят не участва в два последователни избора от един и същи вид, ще бъде отписан от избирателните списъци. Тоест ще се прецени, че той не желае да участва в избори, но друга санкция обаче няма. Избирателят е свободен във волята си да изпълни това си задължение или да понесе санкциите от неговото нарушаване“, уточни още Томов.

„Опцията „Не подкрепям никого“ е на практика бяла бюлетина“. Така програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева, коментира казуса с новата възможност за гласуване на предстоящите президентски избори.

​“Този вот не отива за никой от кандидатите и не участва в преразпределяне и преизчисляване на резултатите за другите кандидати„, коментира още Нушева. Тя припомни, че опцията „Не подкрепям никого“ беше въведена, за да бъдат избегнати злоупотреби с бюлетините за съответен вот. „Нейното включване стана наложително и заради въвеждането на задължителното гласуване. При определяне на резултатите за всеки кандидат се вземат само и единствено гласовете, които са получили подкрепа“, подчерта още тя. По думите й бюлетини с „Не подкрепям никого“ се изключват от изчислението.
Потърсихме за мнение и проф. Георги Близнашки, специалист по конституционно право, но той пожела да коментира темата на по-късен етап.
Националният референдум
На въпрос около какво в крайна сметка се обедини ЦИК по отношение на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, Цветозар Томов подчерта, че няма да се дава бюлетина само на човек, който изрично не пожелае да участва в референдума. Така, попадайки в секцията, избирателят би следвало да получи от секционната комисия бюлетини и за президентския вот, и за националния референдум, освен ако не поиска да се откаже от някоя от тях.

Нушева изрази притеснение от факта, че фокусът за настоящите избори е концентриран най-вече върху президентския вот, а въпросите на националния референдум остават извън обществените дискусии. ​“Значителна част от големите партии, които събират електорална продкрепа, нямат интерес от положително решение​ върху въпросите, които са предмет на референдума. И тук можем да очакваме една по-активна роля на инициативните комитети“, коментира още тя.

Припомняме, че по-рано тази сутрин Цветозар Томов коментира, че от общо 24 регистрирани кандидат-президентски двойки, 23 имат шанс да получат окончателно одобрение. Една двойка няма да бъде одобрена – заради липса на достатъчно подписи. Томов обаче не можа да си спомни коя е двойката, каза само, че тя е подкрепена от Инициативен комитет. Той уточни и че ДПС и ДОСТ не са предложили свои кандидат-президентски двойки.

Относно организацията на изборите в чужбина, Томов каза пред Българската национална телевизия, че на сайта на ЦИК е обяснено всичко. Там може да се подаде електронно заявление за гласуване – до 11 октомври, уточни той. Припомняме, че от тези избори се въведе ограничение от максимум 35 избирателни секции извън дипломатическите сгради. Максимум 35 секции ще се откриват само в държави, които не членуват в ЕС – за територията на ЕС няма ограничение. За страните-членки на ЕС секциите може да са повече, но само при подадени поне 60 заявления за гласуване на секция.

Източник: Актуално


image0 (9K)