Какво следва за българите, когато Великобритания напусне Европейския съюз

Лидерите на страните от Европейския съюз вчера подкрепиха споразумението за излизане на  Великобритания. От Лондон обявиха, че това трябва да стане на 29 март 2019 година. След това ще има преходен период, който може да бъде удължен.

Какво означава това за българите и за останалите граждани на страните от Европейския съюз?

Официално българите – работещи и учещи на Острова, са около 70 000. Реалният им брой вероятно обаче е поне с 20 000 повече. Тези, които са пребивавали там вече 5 години, би трябвало да получат автоматично право на постоянно пребиваване, твърдят европейски експерти. Останалите ще трябва да кандидатстват по специална процедура. Визи за кратки посещения в Обединеното кралство няма да се изискват. Поне това е предвидено в споразумението, но дали Лондон ще спази това условие, не е много ясно, коментират анализатори.

Великобритания от години е сред най-желаните страни за българските студенти. Лондон вече официално реши, че тази и следващата учебна година таксите в университетите се запазват. Досега младежите от страните членки ползваха отстъпка. Дали това ще се промени за учебната 2020/2021 г. също още не е ясно.

Европейските шофьорски книжки ще важат и занапред на Острова. Британските шофьори обаче ще трябва да имат международна книжка, за да карат в Европа.


image0 (9K)