Какво се случи на референдума в Унгария „за“ или „против“ бежанците

Унгарците, които участваха в референдума вчера, масово са гласували „против“ задължителното заселване на мигранти в страната им. 98,32% от тях са отговорили с „не“ на въпроса: „Искате ли Европейският съюз да има право да нарежда задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?“. Това показват резултатите от допитването при преброяване на близо 100 процента от бюлетините.

Референдумът обаче е невалиден, защото са гласували по-малко от 50 процента плюс един от избирателите в Унгария. Това беше задължително условие, за да бъде валидно допитването. В него са участвали едва 40,03% от имащите право на глас.

Въпреки, че референдумът се провали, унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че „е постигнат страхотен резултат“. Той намекна, че това е „силно оръжие“, което ще бъде използвано „в борбата с Европейския съюз“. Допитването до народа беше организирано в отговор на план, който беше приет от Евросъюза. Той предвижда 160 хиляди кандидати за убежище, предимно мюсюлмани, да бъдат „разпределени“ между 28-те страни в Европейския съюз.

 

 


image0 (9K)