Какво се случва с тялото ви, ако ядете прекалено много сол?

Храната е едно от най-важните неща, тя представя културата на една страна.

[ad id=“225664″]

А най-важният сетивен орган, когато става дума за храна, е вкусът, който се контролира от езика.

Отвъд това усещане за вкус, храната само изпълнява задачата за запълване на стомаха и подхранване на нашето тяло. Въпреки че повечето хранителни продукти идват с естествената си сол, ние често трябва да добавим още, за да имат те по-добър вкус.

Всеки има свой вкус за солено. При някои солта може да е съвсем малко необходима, докато други щедро солят още преди да са опитали. Всеки знае обаче, че голямото съдържание на сол в храната има отрицателен ефект, най-вече защото повишава риска от високо кръвно, чернодробни и бъбречни заболявания. Отказът от нея обаче ли е цената, която трябва да платим за здравословен начин на живот?

[ad id=“263680″]

Последните проучвания за солта показват, че солените храни всъщност могат да ни направят по-гладни и помагат за изгаряне на повече калории. В експеримент с малка група от руски космонавти, които се подготвят за космическа мисия, те изяждали определено количество солена храна, като приемат между 2300-4800 mg натрий дневно, но запазват нивата на калориите. Това, което забелязват изследователите обаче, е в противоречие с представата за прекалено много сол.

С увеличаването на солта космонавтите стават по-гладни. Увеличаването на количеството сол в храната води и до по-голямо количество урина, дори при по-нисък прием на вода. Изводите на изследователите са, че телата им са се отървали от излишната сол чрез нея.

[ad id=“236993″]

Подпомага защитата на тялото

Според учените изводът е, че тялото си има своя система за защита. Защитният механизъм работи, но разчита и на здравословните навици, които следваме, за да го запазим. Разбира се, това не означава, че прекомерният прием на сол не вреди на тялото. Истината е, че трябва да бъдем умерени към всичко, което приемаме, особено що се отнася до това, което ядем. Ако прегрешим обаче, това няма да е страшно.

Всичко това се отнася само за здрави хора без здравословни оплаквания. Освен това наскоро стана ясно, че според изследване с участието на учени от лондонския Импириъл колидж хората, които искат да отслабнат, трябва да разглеждат солта и захарта като еднакво зло.

Освен това изследователите са открили и зависимост между високото кръвно налягане и повишения прием на сол дори при хора, които си набавят големи количества калий и други понижаващи кръвното вещества. Оказало се, че хранителните продукти, съдържащи въпросните вещества, не противодействат на ефекта от солта да повишава кръвното налягане.
profit.bg

image0 (9K)