Какво се случва с мозъка, ако страдаме от безсъние

На всеки се е случвало да прекара безсънна нощ, особено с алкохол, приятели и танци до сутринта.

[ad id=“225664″]

След такова изпитание за организма на следващия ден се чувстваме като парцал. Неадекватни сме, реакциите ни са забавени, боли ни глава, имаме проблеми с паметта.

Всичко това си има причина. Мозъкът претърпява наистина неприятни изменения след такова агресивно вмешателство в неговите функции и най-вече в неговата почивка и здравословен режим.

След безсънна нощ се намалява производителността на мозъка и по-точно работната памет. Тя става неуслужлива и ни се струва, че мозъкът ни работи по-бавно.

[ad id=“263680″]

Изследване, публикувано в Journal of Sleep Research открива, че липсата на сън през нощта оказва повече негативни влияние върху женския мозък, отколкото върху мъжкия.

Недоспалите жени са по-склонни да имат повече проблеми с паметта, отколкото мъжете.

Така че, ако сте купонясвали предната нощ, работата на следващия ден ще ви се стори доста непосилна, повече, отколкото ако просто сте си легнали късно.

[ad id=“236993″]

Какво се случва с мозъка след безсънна нощ?

Засяга се възможността за учене

Тук става въпрос не само за учене на уроци или запомняне на някаква научна материя, а всичко свързано с усвояването и запаметяването на нова информация.

Будуването цяла нощ води до депресия

Дори една безсънна нощ води до рязък спад в нивата на серотонин в организма, камо ли системно недоспиване. Според WebMD хората, които спят по-малко от 5 часа на денонощие имат значително по-висок риск от депресия, отколкото спящите по 8 часа.

[ad id=“236999″]

Понижава самооценката

Ако не си доспивате системно, не се чудете защо се чувствате недооценени, неспособни, с ниско самочувствие. Именно безсънните ви нощи с приятели може да са в основата.

Безсънната нощ кара мозъка да се самоизяжда

Според списание New Scientist хроничното безсъние кара мозъка да изпада в стрес. За да компенсира липсата на хранителни вещества, а и за да успее да се справи с всички належащи задачи и функции, той започва да асимилира свои по-стари клетки с цел да провокира образуването на нови млади нервни клетки.

Липсата на сън ви прави по-чувствителни

Много по-вероятно е да обръщате внимание на дреболии, които да ви разстройват, ако сте недоспали, отколкото във всеки друг момент.

Безсънните нощи ви правят по-глупави 

Много по-вероятно е да говорите несвързано и да се изказвате доста по-зле, отколкото иначе умеете, когато не сте спали. Мозъкът просто изключва някои по-незначителни свои функции, за да оправдае необходимостта от енергия за по-важни процеси.
zajenata.bg


image0 (9K)