Какво се случва с българския туризъм това лято?

Nikolina AngelkovaНеохраняеми плажове, липса на кадри, ръст на туристи това лято. Общият брой на неохраняемите плажове към 31 март е 103, плюс още три за природосъобразен туризъм, като се очаква техният брой след съответните процедури да бъде намален поне на 90, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя проведе среща с туристическия бранш, където бяха обсъдени важни проблеми. В дискусията се включи и вицепремиерът Валери Симеонов. Министър Ангелкова обяви, че очаква силен летен туристически сезон с около 10% ръст на чуждестранните туристи това лято.

Разчетите са на база заявките към момента на ранни записвания и чартърни полети. Толкова се очаква да бъде и ръстът на българските туристи по морето, коментира министърът.

Руските туристи вероятно ще са между 10 и 20% повече.

Ангелкова информира още, че в сектор „туризъм“ има недостиг от над 23 000 души, позовавайки се на данни на Агенцията по заетостта. Търсят се основно изпълнителски кадри.

Предстои създаването на квалификационен и преквалификационен сектор към Министерството, както това направиха в Испания, Португалия и Франция. Очаква се неговото създаване да запълни недостига от кадри за следващия летен сезон. По предварителни разчети средно от 1000 до 3000 души ще могат да бъдат обучени в този център годишно.


image0 (9K)