Какво се случва с болницата в Раднево?

Днес на извънредна сесия на Общинския съвет в Раднево ще бъде разгледано тежкото финансово състояние на общинската болница „Д-р Димитър Чакмаков“, която обслужва 20-хилядното население на общината.

Над 1,3 млн. лв. са задълженията на лечебното заведение, като повече от половината от тях са натрупани само за последната година. Голяма част от работещите в болницата не са получили заплатите си за три месеца, а има данни и за извършени злоупотреби. Сезирани са разследващите органи, а Окръжна прокуратура – Стара Загора вече се е заела със случая и е образувала предварителна проверка.

Болницата дължи на голяма част от работещите в лечебното заведение лекари и друг персонал около 300 хил.лв. за осигуровки и още толкова за трудови възнаграждения за месеците октомври, декември и януари. А преди десетина дни управителят на болницата д-р Мая Узунова е подала сигнал до председателя на Общинския съвет, че след направена справка по фишове и заплати на служителите на лечебното заведение за 2019 год. е установила, че трима служители на болницата – гл. счетоводител, личен състав и ТРЗ, са с начислени заплати, които са много над средните брутни възнаграждения в дружеството.

Пред бТВ тази сутрин д-р Мая Узунова отказа всякакъв коментар, защото течало разследване и каза, че ще съдейства на проверяващите органи.

Кметът на Раднево Тенчо Тенев каза пред камерите на медията, че в рамките на 4 години Общината е отделила 2,8 млн. лв. за подпомагане на здравното заведение и въпреки това, там има пълно безхаберие и престъпна дейност на шепа хора.

От служители са идвали предупреждения към ръководството, освен тях, медицинска сестра твърди, че стандартът на живот на управляващите болницата бил доста висок, което д-р Узунова определи като слух.

Хората са се страхували от уволнение, затова са мълчали.


image0 (9K)